Два розслідування програми «Схеми» потрапили до фіналу престижного міжнародного конкурсу

Команда програми «Схеми»

Два розслідування програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший», потрапили до короткого списку престижного конкурсу міжнародної асоціації мовців AIB.

Переможців конкурсу назвуть 4 листопада на глобальній гала-церемонії в Лондоні.

Розслідування Максима Савчука «Таємниці землі президента Порошенка» було номіноване на нагороду у рубриці «Національне розслідування». Його конкурентами є чотири роботи на різні теми – від педофілії до діяльності Ірландської республіканської армії, – створені британськими ВВС та Channel 4, бельгійським VRT та китайським Phoenix Satellite Television.

У 2014–2015 роках журналіст програми «Схеми» Максим Савчук робив серію розслідувань, пов’язаних із земельними оборудками Петра Порошенка, що відбувалися ще до його президентства.

Міні-фільм автора та ведучої програми «Схеми» Наталки Седлецької про маєтки олігарха від української енергетики Сергія Кацуби та його родини був номінований у категорії «Новинний репортаж». Конкурентами цієї роботи є ще п’ять репортажів від американської CNN, панафриканського телеканалу TVC, єменського Alhurra Television та американської он-лайн-платформи VICE News.

Загалом до короткого списку конкурсу, який проводиться вже 11 років, потрапили чотири роботи Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Три з них стосуються України. Повний список номінованих робіт можна побачити тут.

Торік журі конкурсу складалося з 50 керівників та головних редакторів провідних світових ЗМІ.

AIB – це неприбуткова міжнародна організація зі штаб-квартирою в Лондоні. Вона була створена в 1993 році як асоціація міжнародних ЗМІ, котрі виходять у телевізійному, радійному та он-лайн форматі. Нині асоціація працює з 25 тисячами мовців по всьому світу та видає щорічний довідник мовців.