Благодійний фонд у Росії виключили з реєстру «іноземних агентів»

Ілюстраційне фото

Міністерство юстиції Росії виключило з реєстру «іноземних агентів» благодійний фонд «Ліберальна місія», очолюваний науковим керівником Вищої школи економіки, членом президентської ради з прав людини Євгеном Ясіним. Як повідомляється на сайті відомства, фонд виключили з реєстру в зв’язку «з припиненням виконання функцій іноземного агента».

«Ліберальна місія» і фонд Дмитра Зіміна «Династія», який її спонсорував, були включені Мін’юстом Росії у список неурядових організацій «іноземних агентів» у травні 2015 року. Рішення відомства викликало критику з боку правозахисників і вчених, а в Москві пройшов мітинг на захист науки. У липні рада «Династії» ухвалила рішення про ліквідацію фонду. За даними ЗМІ, це призвело до закриття в Росії 20 освітніх і наукових програм на загальну суму понад 400 мільйонів рублів.

Дмитро Зімін заявив, що виключення «Ліберальної місії» з реєстру «іноземних агентів» не вплине на його рішення про ліквідацію «Династії». «Зворотного шляху немає», – заявив меценат.

Президент Росії Володимир Путін у 2012 році підписав закон про «іноземних агентів». Документ передбачає внесення неурядових організацій до списку, якщо вони мають фінансування з-за кордону і вважаються такими, що ведуть політичну діяльність.

Критики Кремля заявляють, що закон спрямований проти громадянського суспільства, тиск на яке посилився, відколи три роки тому Путін повернувся на посаду президента.