Хочемо знімати героїв, а не зрадників – автори фільму «Крим, як це було»

(©Shutterstock)

Документалісти групи «Вавилон 13» презентували у Києві тізер майбутнього повнометражного фільму «Крим, як це було». Стрічка розповідатиме історії військових, які поїхали з півострова після анексії і продовжили служити в материковій Україні. Це спільний проект кінематографістів і Українського кризового медіацентру.

«Спочатку ми хотіли обрати більш загальну тему, але коли почали спілкуватись із військовими, зрозуміли, що знімати треба саме про них. Тому що це люди, які склали присягу і мусили поводитись відповідно. Нам було важливо їх зрозуміти. Багатьом із них болить тема Криму», – наголосив режисер «Вавилон 13» Констянтин Кляцкін.

Тих, хто залишився у Криму, у фільмі не буде. «Ми не планували показувати людей, які зрадили присягу, країну і народ. Проте деякі герої згадують про них. Один із курсантів, якого ми знімали, каже, що не розуміє, як можна просто змінити форму і піти воювати в іншу країну. Ми показуємо ставлення наших персонажів до тих, хто лишився в анексованому Криму», – пояснює представник Українського кризового медіацентру Сергій Малярчук.

Відео: BABYLON'13

Знімальна група вже побувала в Одесі, Херсоні, Миколаєві, збирається поїхати у Маріуполь, Чонгар та на лінію фронту. У Криму, втім, не зніматимуть. «У нас був такий досвід. Ярослав Пілунський та Юрій Грузінов із «Вавилону 13» фільмували під час референдуму і потім сиділи в підвалі СБУ. У нас немає бажання це повторювати. Тим паче, це кіно про героїв, а не про зрадників», – каже Констянтин Кляцкін.

Кінематографісти вже відзняли частину матеріалу і нині шукають кошти для продовження зйомок, відкрито рахунок для благодійних пожертв на фільм. Окрім того, автори стрічки «Крим, як це було» просять надсилати їм архівні відеоматеріали, що стосуються анексії.