МВС закликають не називати силових структур іменем Небесної сотні

Громадська правозахисна ініціатива «Євромайдан SOS» закликає Міністерство внутрішніх справ України відмовитися від ідеї називати іменем Небесної сотні будь-які силові структури.

«Ми звертаємо увагу Міністерства внутрішніх справ, що Небесна сотня не абстрактна назва, за нею стоять конкретні люди, які відали своє життя у протистоянні із беззаконням правоохоронних органів, які захищали авторитарний режим», – мовиться в заяві «Євромайдан SOS».

«Найкраще, що може зробити Міністерство внутрішніх справ для збереження пам’яті загиблих, – це сприяти Генеральній прокуратурі в ефективному розслідувані вчинених під час протестних подій злочинів, а також провести в найбільш стислі строки системну реформу органів внутрішніх справ, щоб ці злочини більше ніколи не повторилися у майбутньому», – додали в організації.

Минулого тижня голова МВС України Арсен Аваков заявив про намір створити бригади спецпризначення Нацгвардії імені «Героїв Небесної сотні».

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. У рамках справи про вбивства учасників Євромайдану та насильницьких дій проти них до суду передано 8 обвинувальних висновків.