Порошенко: Україна не просила країни Заходу розміщувати системи ПРО на своїй території

Президент України Петро Порошенко

Україна не зверталася до міжнародних партнерів щодо розміщення на своїй території систем протиракетної оборони. Про це заявив президент Петро Порошенко під час зустрічі з прем’єр-міністром Канади Стівеном Гарпером.

Відповідаючи на запитання, чи зверталася Україна до країн Заходу з пропозицією розмістити на своїй території системи ПРО через імовірне розміщення російської ядерної зброї в Криму, Порошенко сказав: «Ні, не зверталася. Зараз це питання не стоїть на порядку денному».

За словами Порошенка, Україна нині скеровує більше 5% від ВВП на оборону, зокрема закупівлю нових озброєнь і модернізації старих зразків, які були на озброєнні ЗСУ.

«Упевнений в тому, що Україна буде здатна себе захистити», – сказав президент.

На початку березня директор департаменту з питань нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС Росії Михайло Ульянов заявив, що згідно з російською військовою доктриною, вдатись до ядерного удару Москва може у відповідь на агресію зброєю масового ураження або ж коли існування російської держави через напад іншої буде під загрозою.

Після незаконного референдуму в Криму навесні минулого року Росія попри заперечення України і міжнародної спільноти вважає півострів своєю територією.