Обама закликатиме лідерів ЄС зберегти санкції проти Росії

Президент США Барак Обама

Президент США Барак Обама закликатиме лідерів ЄС зберегти санкції проти Росії через її роль у ситуації щодо України. За повідомленням Білого дому, зробити це Обама планує під час саміту «Групи семи» (G7), який відбудуться 7 червня у німецькому Мюнхені.

Під час цього заходу президент США також матиме двосторонні зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та прем’єр-міністром Британії Дейвідом Камероном.

У четвер, 4 червня, ЄС висловив занепокоєння ескалацією конфлікту на Донбасі і закликав Росію вжити заходів для зниження напруги у регіоні.

3 червня занепокоєння щодо ескалації ситуації на Донбасі висловили у США. За словами речниці Державного департаменту Марі Гарф, спроби захопити нові території України, означатимуть для Росії додаткову плату.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що нове загострення ситуації на Донбасі є спробою уникнути виконання Мінських домовленостей.

3 червня поблизу Мар’їнки, що біля Донецька, відбулося наймасштабніше за останні місяці протистояння між урядовими силами і бойовиками. В ОБСЄ підтвердили, що обстріли з важких озброєнь, заборонених Мінськими мирними домовленостями, почали бойовики.

Чергові Мінські угоди, підписані в лютому цього року, передбачають припинення вогню на Донбасі з 15 лютого, а також відведення важкого озброєння від лінії зіткнення. Проте домовленості повністю не виконувалися, сторони конфлікту звинувачують один одного у порушенні Мінських угод.