Президент США не вважає, що світ програє війну проти «Ісламської держави»

Президент США Барак Обама не вважає, що світ програє війну проти радикального ісламістського угруповання «Ісламська держава».

А втрата урядовими силами Іраку міста Рамаді в цій країні, яке захопили ісламісти, є тактичною невдачею, сказав він в інтерв’ю, яке оприлюднило американське видання The Atlantic.

«Я продовжу наказувати нашим військовим надавати силовим структурам Іраку всю необхідну їм допомогу, щоб гарантувати безпеку їхньої країни, і я надам дипломатичну й економічну підтримку, необхідну іракцям для стабілізації становища», – заявив Обама.

Місто Рамаді ісламісти відбили в урядових військ Іраку ще минулого тижня. Нині війська разом із бійцями проурядових ополчень збираються в околицях міста, щоб спробувати визволити його.

Тим часом пізно ввечері в середу, 20 квітня, стало відомо, що це ж угруповання в Сирії повністю захопило руїни й археологічні розкопки античного міста-держави Тадмор, що відоме на Заході як Пальміра і є об’єктом світової спадщини ЮНЕСКО, а також сусіднє сучасне однойменне селище. Існують побоювання, що ісламістські радикали можуть знищити цю пам’ятку, як то вони раніше вже робили з кількома захопленими ними пам’ятками на території Іраку.

Угруповання «Ісламська держава», відоме своєю винятковою жорстокістю до воєнних, релігійних та ідеологічних супротивників, іще минулого року захопило значні частини території Іраку й Сирії, а останнім часом починає діяти й на території інших держав, де тривають збройні конфлікти, зокрема, в Лівії.