Невдовзі всі обмеження для жінок в армії будуть скасовані – радниця головнокомандувача ЗСУ

За словами Вікторії Арнаутової, протягом «місяця-двох» всі ці обмеження будуть зняті

В Україні все ще існують законодавчі обмеження щодо обіймання посад у Збройних силах України жінками, заявила в ефірі Радіо Свобода Вікторія Арнаутова, радниця головнокомандувача ЗСУ з гендерних питань.

За словами Арнаутової, протягом «місяця-двох» всі ці обмеження будуть зняті.

«Залишається декілька посад у ВМС – Військово-морських силах – щодо жінок. Але ми зараз проводимо роботу, і я думаю, що протягом місяця-двох всі обмеження будуть скасовані» – сказала Арнаутова.

На уточнення, про які саме посади йдеться, радниця керівника Збройних сил України зазначила, що йдеться про бойові посади.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США у День захисників і захисниць України: залишаємося надійним партнером у боротьбі з агресією Росії

«Це бойові посади. Посади на кораблях та інші посади, які пов’язані з отруйними, вибуховими речовинами. Тут логіка така (щодо зняття обмежень – ред.) – це не означає, що ми хочемо загнати жінок на ці посади. Це такі міжнародні підходи: у законодавстві не повинно бути жодних обмежень для будь-кого. Коли в нас є ці обмеження, то виходить, що ми не дозволяємо жінці самостійно ухвалювати рішення щодо своєї долі, об’єктивізуємо її», – сказала Вікторія Арнаутова.

Вона нагадала, що нині в ЗСУ служить близько 50 тисяч жінок (військових і цивільних).

14 липня 2021 року Верховна Рада змінила назву свята «День захисника України», яке щороку відзначається 14 жовтня, на «День захисників і захисниць України».

Крім того, 14 жовтня в Україні відзначають День козацтва, День створення Української повстанської армії і день Покрови Пресвятої Богородиці.