«Підштовхнути Україну до переговорів» – ISW про російські удари по цивільних суднах

Контейнери, пошкоджені російським ракетним ударом в Одеській області, Україна, 10 жовтня 2024 року

Війська РФ наносять удари по цивільних суднах з метою підірвати довіру до українського зернового коридору, підтримку України з боку Заходу та підштовхнути Україну до передчасних переговорів, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) від 10 жовтня.

9 жовтня голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер заявив, що російські балістичні ракети завдали удару по портовій інфраструктурі в Одеському районі, Також українські офіційні особи повідомили, що російська балістична ракета влучила в цивільне судно під прапором Палау в Одеському порту 7 жовтня, і що російські ракети пошкодили цивільне вантажне судно в ніч з 5 на 6 жовтня поблизу Одеси.

«Російські джерела намагалися виправдати нещодавні російські удари по цивільних суднах, стверджуючи, що ці судна перевозили зброю, але ISW не бачив незалежних підтверджень цих тверджень», – вказано у повідомленні.

Аналітики наголошують, що Російські війська і раніше цілеспрямовано атакували українські порти та зернову інфраструктуру на півдні України, намагаючись завдати шкоди українському експорту зерна та підірвати міжнародну довіру до українського зернового коридору.

«Російські удари по цивільних суднах у зерновому коридорі майже напевно спрямовані на те, щоб підірвати довіру до здатності України забезпечити дотримання та захист коридору, вплинути на триваючі на Заході дискусії щодо довгострокової західної підтримки України, а також негативно позначитися на зусиллях України з відновлення її економіки на тлі триваючої війни», – кажуть в ISW.

Читайте також: Кулеба: за останні три місяці сили РФ здійснили майже 60 атак на порти, цивільні судна та зерносховища

Напередодні віцепрем’єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба повідомив, що за останні три місяці сили РФ здійснили майже 60 атак на порти, цивільні судна та зерносховища. Унаслідок ударів пошкоджено та знищено майже 300 об’єктів портової інфраструктури: 177 транспортних засобів та 22 цивільних судна. Постраждали 79 цивільних.

Кулеба зазначає, що мета цих атак – зниження експортного потенціалу України, йдеться про «свідоме провокування продовольчої кризи у тих частинах світу, які прямо залежать від постачання українського зерна».

Російські війська регулярно атакують Одещину, зокрема її портову інфраструктуру. При цьому керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України.

Україна є одним із провідних світових виробників й експортерів зерна.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: РФ намагається послабити економіку України – у МЗС відреагували на чергову атаку по судну в Одесі