Зеркаль: «знахідки» Росії щодо MH17 не допоможуть звільнити винних від відповідальності

Олена Зеркаль (на фото) вважає, що Міноборони Росії навмисно оприлюднило свою версію щодо збиття малазійського «Боїнга» напередодні сесії Генеральної асамблеї ООН

У Міністерстві закордонних справ України зреагували на версію російського Міноборони щодо катастрофи MH17. Заступниця міністра Олена Зеркаль висловила думку, що заяви Кремля – це продовження «тактики створення «димової завіси» та інформаційних вкидів».

Вона також звернула увагу на те, що заяви російського оборонного відомства пролунали напередодні 73-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, яка починає свою роботу в Нью-Йорку 18 вересня. Зеркаль також звертає увагу на те, що Росія не реагує на запити щодо надання інформації щодо зенітно-ракетного комплексу «Бук», за допомогою якого збили літак.

«Усі винахідливі версії та натяки російської пропаганди не допоможуть приховати злочинців та звільнити їх від відповідальності. Спільна слідча група у складі слідчих та прокурорів з України, Австралії, Бельгії, Малайзії та Нідерландів вивчили усі можливі версії причин загибелі літака, у тому числі і вигадані російськими пропагандистами. Єдиною доведеною версією подій є збиття літака за допомогою ЗРК «Бук» М1, що належав розташованій у місті Курськ 53-й зенітно-ракетній бригаді ЗС РФ, з території, підконтрольній незаконним військовим формуванням, підтримуваним РФ», – заявила заступниця голови МЗС.

Зеркаль анонсувала, що обвинувачення проти відповідальних за збиття літака будуть пред’явлені для розгляду в суді «найближчим часом».

17 вересня в Міністерстві оборони Росії заявили, нібито номери на знайдених біля місця збиття уламках ракети від ЗРК «Бук» свідчать, що вона була вироблена 1986 року, із заводу в Підмосков’ї відразу відправлена у військову частину на території України і до Росії більше не поверталася. Також у Москві стверджували, ніби відеозаписи з російським «Буком» на сході України, опубліковані раніше Спільною слідчою групою, були сфальсифіковані.

Ці твердження вже відкинули як неправдиві і «фейкові» в Україні.

А в міжнародній Спільній слідчій групі, що розслідує збиття над Донбасом улітку 2014 року авіалайнера «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17, повідомили, що «взяли до уваги» озвучені Міністерством оборони Росії твердження – але у групі нагадали, що попередні заяви Міноборони Росії з цього приводу «неточно викладали факти».

Літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто був на борту. За згодою України, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування – як технічне, так і кримінальне – очолили Нідерланди, громадян яких було найбільше серед загиблих.

Читайте також: «Росія випустила «черговий фейк» у справі МН17​»

Росія постійно заперечує всі результати розслідування. У Москві з його висновками не згодні і стверджують, що воно ігнорує інформацію, надану російською стороною.

У російських ЗМІ і заявах офіційних осіб, зокрема з Міноборони, називалися цілком різні, часто взаємовиключні, версії катастрофи, що мали б зняти вину з Росії – в ній звинувачували, зокрема, українських військових. Проте в перебігу розслідування всі вони були спростовані.