«День тих, завдяки кому настає завтра» – Зеленський подякував українським захисникам і захисницям

«Коли ми кажемо «захисники України», ми відчуваємо гордість, відчуваємо ваш захист, бачимо вашу відвагу, щодня бачимо та щоночі»

Президент України Володимир Зеленський відзначив внесок кожного захисника України з усіх родів військ у майбутню перемогу. Про це він заявив під час церемонії вручення державних нагород із нагоди Дня захисників і захисниць України.

«Коли ми кажемо «захисники України», ми відчуваємо гордість, відчуваємо ваш захист, бачимо вашу відвагу, щодня бачимо та щоночі, – сказав Зеленський і додав, що з різних хвилин складається війна і боротьба України. Дуже важкий шлях до однієї найбажанішої хвилини – першої хвилини перемоги, першої хвилини миру в Україні».

Зеленський подякував від українського народу кожному військовому за захист.

«Сьогодні великий день, День захисників та захисниць України. День тих, завдяки кому настає завтра, завдяки кому є Україна, а ми стоїмо тут на своїй землі, у своїй столиці під своїми прапорами, завдяки кому життя переможе, завдяки вам. Незламні та хоробрі люди великої відваги, які роблять велику справу – захищають Україну», – наголосив верховний головнокомандувач.

За його словами, сьогодні вже 951 день, коли українські військові «пишуть історію на полі бою та віддають себе аби не віддати Україну». Також президент згадав захисників і захисниць, що загинули, захищаючи Україну.

«Вічна слава тим, хто захищає українську землю, небо і моря. Вічна памʼять тим, хто захистив Україну ціною власного життя», — додав глава держави.

О 9:00 відбулась загальнонаціональна хвилина мовчання в пам’ять всіх захисників і захисниць України, які віддали своє життя, захищаючи незалежність України.

Україна не оголошувала даних про свої втрати у війні. 25 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський вперше від початку повномасштабного вторгнення озвучив число загиблих українських військових: 31 тисяча. Водночас Зеленський сказав, що не може розголошувати, скільки серед українських військових є поранених і зниклих безвісти.

День захисників і захисниць України започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом. Через реформу церковного календаря в Україні від 2023 року святкування перенесено з 14 жовтня на 1 жовтня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Україні відзначають День захисників і захисниць