Україна ніколи не говорила про підготовку до створення ядерної зброї – Зеленський

Як наголосив Володимир Зеленський, Україна не створює ядерну зброю

Україна ніколи не говорила про підготовку до створення ядерної зброї, заявив український президент Володимир Зеленський.

«Ми ніколи не говорили про те, що ми готуємося створити ядерну зброю. Я сказав, що коли був підписаний Будапештський меморандум, було прописано, що Україна віддала ядерну зброю і від високоповажних країн має гарантії безпеки. Ми віддали нашу ядерну зброю. Це означає, що для нас це (гарантії безпеки) не дуже хороший захист. Тому в нас альтернативи немає, крім НАТО. Це наш сигнал», – сказав він під час пресконференції з генсеком НАТО Марком Рютте.

Але, як наголосив Зеленський, Україна не створює ядерну зброю.

У нього запитали, скільки часу в України займе створення ядерної бомби.

Раніше 17 жовтня на пресконференції під час саміту лідерів Європейського союзу Зеленський повідомив, що у розмові з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом розповів, що Україні для захисту потрібне членство у НАТО, адже гарантії Будапештського меморандуму були провалені.

«Або в України буде ядерна зброя – і тоді це для нас захист, – або ми повинні мати якийсь альянс. Окрім НАТО, на сьогодні ми не знаємо дієві альянси», – сказав Зеленський.

Він наголосив, що Україна обирає НАТО, а не ядерну зброю.

Після цього німецьке видання BILD сьогодні повідомило, що нібито влада України дійсно серйозно розглядає можливість відновлення запасів ядерної зброї. Видання посилається на заяву неназваного високопоставленого українського чиновника, за словами якого, Україна не змириться з другим наступом російських військ на Київ, і в цьому разі буде відновлено український ядерний арсенал, від якого країна добровільно відмовилася в 1990-ті під час підписання Будапештського меморандуму.

«У нас є матеріали, у нас є знання. Якщо буде наказ, нам знадобиться лише кілька тижнів, щоб отримати першу бомбу», – заявив цей український чиновник.