Нардеп Мережко: Зеленський посилює критику Китаю

Президент України Володимир Зеленський під час виступу на Саміті майбутнього у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, 23 вересня 2024 року

У своєму виступі на Генасамблеї ООН президент України Володимир Зеленський посилив критику ролі Китаю у війні Росії проти України, що свідчить про потенційний зсув у раніше обережному підході Києва до Пекіна, вважає голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, депутат від фракції «Слуга народу» Олександр Мережко.

У розмові з Радіо Свобода Мережко зазначив, що виступ Зеленського був особливо примітний тим, що він прямо засудив так званий китайсько-бразильський «мирний план».

«Він покритикував досить, мені здається, сміливо китайсько-бразильський «мирний план»… Він сказав, що [цей план] скоріше використовується в інтересах Росії, – сказав Мережко, – Ми бачимо на прикладі президента і його офісу, що вони більш відкрито стали критикувати допомогу Китаю Росії у війні».

Під час своєї промови Зеленський також натякнув на занепокоєння України щодо використання Росією супутникових даних, можливо, наданих третіми країнами, які можуть бути використані для атак на українські атомні електростанції. Хоча під час цієї промови Зеленський прямо не назвав Китай, його коментарі прозвучали після його заяви в інтерв’ю ABC News від 24 вересня про те, що Росія може використовувати китайські супутникові технології для ведення такого спостереження.
Ці зауваження відображають еволюцію позиції Києва, який раніше прагнув підтримувати конструктивні відносини з Китаєм і розраховував на роль Пекіна у відбудові України, незважаючи на його стратегічне партнерство з Росією.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США та ЄС визнали, що Китай підтримує Росію у війні проти України

Водночас депутатка від опозиційної «Європейської солідарності» Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що Зеленському забракло чіткості у його риториці щодо Китаю.

«Буквально вчора ми чули, як держсекретар США Ентоні Блінкен відкрито говорив про неприйнятність допомоги Китаю Росії та докази такої підтримки, – сказала вона. – «Але Україна уникає цих звинувачень, і наш президент не робить їх прямо».

Наразі Пекін офіційно не реагував на заяви Зеленського.

Климпуш-Цинцадзе, яка очолює комітет Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, у коментарі Радіо Свобода також висловила розчарування тим, що, на її думку, Зеленському бракує прямоти в засудженні російської агресії.

«Я вважаю, що він мав би бути жорсткішим у ставленні до неприйнятних дій Російської Федерації. Деякі гострі кути були згладжені, і я відчувала, що потрібен був сильніший тон», – сказала вона.

Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі на Генасамблеї ООН заявив, що якщо хтось у світі шукає альтернативи будь-якому із пунктів української Формули миру або намагається ігнорувати будь-який із них, це, ймовірно, «означає, що вони самі хочуть зробити частину того, що робить Путін».

«І коли китайсько-бразильський дует намагається вирости в хор голосів – з кимось у Європі, з кимось в Африці, кажучи щось альтернативне повному і справедливому миру, виникає питання – у чому справжній інтерес? Кожен має розуміти – за рахунок України свою владу не підвищиш. Світ уже пройшов через колоніальні війни та змови великих держав за рахунок менших. Кожна країна – включаючи Китай, Бразилію, країни Європи, Африки, Близького Сходу – всі розуміють, чому це має залишитися в минулому», – сказав він.

Китай заявляє, що є нейтральною стороною у війні Росії проти України, але його критикують за відмову засудити Москву через її повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року і за зв’язки з РФ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В ISW прокоментували поглиблення співпраці Росії з Китаєм, Північною Кореєю й Іраном