Перші війська з КНДР Росія застосує на фронті вже 27-28 жовтня – Зеленський

«Це очевидний ескалаційний крок Росії, який має значення, на відміну від усієї тієї дезінформації, якої багато звучало в Казані цими днями» – каже Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський з посиланням на дані розвідки заявив, що вже 27-28 жовтня перші північнокорейські військові будуть застосовані Росією в зонах бойових дій.

«За інформацією розвідки, вже 27–28 жовтня перші північнокорейські військові будуть застосовані Росією в зонах бойових дій. Це очевидний ескалаційний крок Росії, який має значення, на відміну від усієї тієї дезінформації, якої багато звучало в Казані цими днями», – написав він у телеграмі за підсумками доповіді головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

За словами Зеленського, світ може чітко побачити, чого насправді хоче Росія – це продовження війни, саме тому потрібна принципова та сильна реакція лідерів світу.

«Фактичне залучення Північної Кореї до бойових дій повинно отримати відповідь у вигляді не заплющених очей та розгублених коментарів, а відчутного тиску як на Москву, так і на Пхеньян заради дотримання Статуту ООН і покарання за ескалацію», – наголосив він.

Читайте також: У Пентагоні пояснили, що означатиме участь солдатів КНДР у війні Росії проти України

Напередодні у Головному управлінні розвідки повідомили, що перші підрозділи військових з КНДР прибули в зону бойових дій російсько-української війни – 23 жовтня «їхня поява зафіксована у Курській області РФ». За оцінками ГУР, чисельність перекинутих на Росію північнокорейських військових зараз становить близько 12 тисяч осіб, серед них – 500 офіцерів, зокрема три пхеньянські генерали.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заперечував, що у війні проти України беруть участь військові з КНДР. Також посол КНДР в ООН Кім Сон заперечив повідомлення про надсилання північнокорейських військових для допомоги Росії у повномасштабній війні проти України.

Проте 24 жовтня Путін на пресконференції за підсумками саміту БРІКС у Казані, коментуючи супутникові знімки, які свідчать про присутність на російській території солдатів із Північної Кореї, заявив: «Знімки – річ серйозна. Якщо є знімки, значить вони щось відображають».

Південна Корея 22 жовтня заявила про можливий перегляд підтримки Києва, зокрема щодо надання летальної зброї і направлення персоналу, залежно від ситуації в Україні.

«Ми будемо уважно стежити за діями Росії і Північної Кореї, і ми зможемо розглянути різні альтернативи відповідно до цього», – сказав г речника Міністерства національної оборони Чон Хе Гю.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сеул відреагував на ратифікацію РФ оборонного договору з Північною Кореєю