План перемоги України готовий на понад 90% – Зеленський

План перемоги України у війні з Росією готовий на понад 90%. Наступного тижня його презентують союзникам, розповів Володимир Зеленський

План перемоги України у війні з Росією готовий на понад 90%. Наступного тижня його презентують союзникам, розповів у вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський 16 вересня.

«Протягом усього дня в різних форматах – наради з підготовки нашого, українського, плану перемоги. Реальне наповнення всіх пунктів. Військове наповнення, політичне, дипломатичне, економічне. Залучені ключові особи за кожним напрямом», – сказав Зеленський.

За його словами, «необхідні для України кроки вже чітко визначені».

«Те, що може дати нам максимально сильні позиції для наближення миру – реального, справедливого миру. Для кожного кроку є чіткий перелік пунктів, що саме необхідно, що саме працюватиме на посилення. Жодної неможливої речі там немає. Більш ніж на 90% усе виписано», – розповів президент.

Він зазначив, що «в комплексі цей пакет може забезпечити правильний розвиток ситуації не тільки для України, а й для всіх у світі, хто цінує міжнародне право».

«Уже на наступний тиждень ми готуємо план перемоги для представлення союзникам», – додав Зеленський.

Німецьке видання Bild раніше написало з посиланням на власні джерела, що президент Володимир Зеленський, який під час візиту до США планував представити свою стратегію перемоги, може заявити про готовність погодитися на локальне припинення вогню на певних ділянках фронту і таким чином тимчасово заморозити ситуацію.

На початку цього місяця Зеленський заявляв, що Україна представить план перемоги президентові Сполучених Штатів Джо Байдену й обом кандидатам у президенти – Дональду Трампу і Камалі Гарріс.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: РФ контратакує на Курщині і далі наступає на Покровськ. Чи стане сил Україні втримати позиції?

27 серпня Зеленський заявив, що у вересні він може провести зустріч з президентом США Джо Байденом. Він висловив сподівання, що зможе бути присутнім на засіданні Генасамблеї ООН у Нью-Йорку наприкінці місяця.

Також на своїй пресконференції в серпні президент України розповів, що операція Сил оборони в Курській області є частиною плану перемоги України.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров повторив 19 серпня заяву російського лідера Володимира Путіна від 12 серпня про те, що після українського наступу на Курщині не може бути й мови про переговори.

В американському Інституті дослідження війни (ISW) переконані, що таким чином офіційні особи РФ продовжили спроби покласти на Україну відповідальність за відсутність переговорів щодо припинення війни.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Заморозити війну і не брати Україну в НАТО – чи справді такий план адміністрації Трампа?