Зеленський підписав указ «про історично населені українцями території Росії»

Президент України Володимир Зеленський на Софійській площі у Києві під час привітання українців із Днем Соборності України. Січень 2024 року

Президент Володимир Зеленський підписав указ «Про історично населені українцями території Російської Федерації», повідомив він у привітанні з нагоди Дня Соборності України, 22 січня. 22 січня.

«Сьогодні ми маємо робити кроки не лише для зміцнення соборності України й нашого народу, а й дії задля соборності прав і свобод, правди про українців, правди про нас і правди про нашу історію. Заради цієї мети сьогодні мною підписано указ «Про історично населені українцями території Російської Федерації», – сказав президент.

За його словами, «це повернення правди про історичне минуле заради українського майбутнього».

Your browser doesn’t support HTML5

Де в Росії «історичні землі» українців? Пояснюємо (відео)

Згодом на сайті Офісу президента було оприлюднено відповідний указ Зеленського «Про історично населені українцями території Росії».

Документом постановлено «внести на розгляд план дій щодо збереження національної ідентичності українців в Російській Федерації». У тому числі на історично населених ними землях (на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині в межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей РФ).

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ідея Соборності України: генезис, еволюція та реалізація

22 січня президент Володимир Зеленський також заявив, що подає до Ради законопроєкт, який дасть змогу запровадити інститут множинного громадянства.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Акт Злуки: на шляху до створення Української держави