Президент України вважає, що другий саміт миру може бути проведений в Індії 

Лише Україна може визначати формат переговорів, оскільки війна триває на її території, вважає Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що другий саміт миру може бути проведений в Індії. Про це він сказав в інтервʼю для The Times of India, відповідаючи на запитання, чи могла б Індія взяти участь у переговорах між Росією та Україною.

«Ми говорили з премʼєр-міністром Моді. У нас є майданчик – саміт миру. Я вважаю, що ми могли б провести другий саміт миру в будь-якій поважній столиці. Безумовно, це може бути в Індії, і премʼєр-міністр може це зробити, може організувати відповідний саміт, але для цього потрібно нам підготуватися», – наголосив Зеленський

Президент зазначив, що Україна готова почути пропозиції інших країн, зокрема Індії, Євросоюзу, Африканського континенту, Бразилії та Китаю. Але додав, що лише Україна може визначати формат переговорів, оскільки війна триває на її території.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді відвідав саміт БРІКС у російській Казані. За словами міністра закордонних справ країни Вікрама Місрі, на саміті Моді планував переговори з російською владою про повернення громадян Індії з російської війни проти України.

Індія не приєдналася до спільного комюніке після першого саміту миру. В МЗС країни це пояснили тим, що «сталий мир вимагає діалогу обох учасників та практичної взаємодії між сторонами конфлікту».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський: план перемовин з Росією для другого саміту миру буде готовий у листопаді

Президент України Володимир Зеленський раніше заявив, що союзники Києва погоджуються з тим, що на другий саміт миру необхідно покликати представників російської сторони, які, за його словами, мають ознайомитися із пропонованим ним планом перемоги.

У вересні у МЗС Росії заявили, що Москва не брала і не братиме участі у Саміті миру, оскільки «цей процес нічого спільного з врегулюванням не має».

24 вересня президент України заявив, виступаючи в Раді безпеки ООН, що Путін порушив «багато міжнародний правил, він не зупиниться сам, Росія може бути лише примушена до миру».

15–16 червня Швейцарія приймала перший Глобальний саміт миру. Понад 80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру.

Після саміту міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс припустив, що наступну зустріч можуть провести до виборів в США – 5 листопада.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Шольц і Моді висловилися за відновлення миру в Україні «з повагою до територіальної цілісності»