Зеленський вважає невипадковими вкиди про членство в НАТО в обмін на окуповані території

«Мабуть, такі думки у деяких партнерів можуть бути. Тому напряму вони не комунікують це зі мною ці питання, але через медіа, зрозуміло, перевіряють його градус» – Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заперечив переговори про отримання членства НАТО в обмін на окуповані території, але вважає, що не випадковими вкиди в медіа. Про це він сказав 21 жовтня під час зустрічі з журналістами.

«Ми не обговорюємо це. Але вважаю, що ці вкиди в медіа не випадкові. Мабуть, такі думки у деяких партнерів можуть бути. Тому напряму вони не комунікують це зі мною ці питання, але через медіа, зрозуміло, перевіряють його градус. Думаю, тут все залежить від суспільства України.
На всіх переговорах зараз ми порушуємо питання наших гарантій безпеки», – сказав він.

За його словами, найкраща гарантія безпеки лоя України – це НАТО, під час війни – запрошення «з сильною позицією в будь-якому форматі дипломатії».

«Це запрошення, я вважаю, не залежить від думки Росії. Коли в цьому будуть впевнені й ще деякі партнери – що вони сильніші, ніж Росія, тоді у нас все буде в цьому сенсі позитивно», – додав він.

Читайте також: «Кілька країн мають стриману позицію, будемо з цим працювати» – Зеленський про перспективи України в НАТО

Як заявив Зеленський 18 жовтня в інтерв’ю Financial Times, західні чиновники, що висувають домовленості, за якими Україна обміняла б окуповану Росією територію на членство в НАТО,не консультувалися з приводу цього з ним.

Раніше в медіа з’являлися повідомлення про ймовірні пропозиції Україні з боку Заходу відмовитися від окупованих Росією територій в обмін на вступ до Північноатлантичного альянсу. Зокрема, таку ідею висловлював керівник апарату генерального секретаря НАТО Стіан Єнссен в серпні 2023 року.

«Я вважаю, що рішенням для України може бути відмова від території та отримання натомість членства в НАТО», – сказав Єнссен під час панельних дебатів у Арендалі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Президент ПА НАТО поставив під сумнів швидке запрошення України: «тим більше до завершення каденції Байдена»