Зеленський у Вільнюсі подякував «партнерам за готовність робити нові кроки»

Президент України Володимир Зеленський під час виступу на мітингу в центрі столиці Литви в межах кампанії «Піднімаю прапор за Україну в НАТО». Вільнюс, 11 липня 2023 року

Президент України Володимир Зеленський у Вільнюсі подякував «партнерам за готовність робити нові кроки».

«Завтра (12 липня – ред.) продовжимо нашу роботу у Вільнюсі. Наша оборона – перший пріоритет. І я вдячний партнерам за готовність робити нові кроки. Більше зброї для наших воїнів – більше захисту життя для всієї України. Привеземо в Україну нові важливі інструменти захисту», – написав він у телеграмі.

За словами Зеленського, у Вільнюсі в нього заплановані двосторонні зустрічі – з американськими, канадськими, німецькими, британськими, нідерландськими, японськими та іншими партнерами.

Також на 12 липня заплановане перше інавгураційне засідання Ради Україна-НАТО. У ньому має взяти участь Зеленський.

Як повідомляли, президент США Джо Байден у кулуарах саміту НАТО проведе зустріч із президентом України. В ефірі Радіо Свобода радник голови Офісу президента Михайло Подоляк розповів, що Байден і Зеленський обговорюватимуть не лише вступ України в НАТО, а й питання пришвидшеного постачання зброї.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Данілов про рішення саміту НАТО: «це історичні події»

Генеральний секретар Єнс Столтенберґ 11 липня – у перший день саміту НАТО – заявив, що Україна отримає запрошення на вступ до Альянсу, коли «погодяться усі союзники і будуть виконані умови». Він уточнив, що умови передбачають два виміри – модернізація оборонних інституцій України та війна, яка триває в країні.

Раніше сьогодні Володимир Зеленський назвав «безпрецедентною і абсурдною» відсутність часових рамок для запрошення України в НАТО і для її членства у формулюваннях, які готуються для Вільнюського саміту Альянсу. За його словами, схоже на те, що «немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу».

Читайте також: Генсек НАТО прокоментував заяву Зеленського про відсутність часових рамок для запрошення України

Москва вкотре виступила проти приєднання України до НАТО. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що це матиме «дуже, дуже негативний» вплив на безпеку Європи, і Москва повинна буде розглянути «тверду» відповідь на те, що він назвав «абсолютною небезпекою і загрозою для країни».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Голови МЗС Альянсу будуть щороку перевіряти прогрес реформ в Україні – заява НАТО