Зеленський: Київ і ключові міста навколо столиці контролюють ЗСУ

За словами президента, російські війська отримують «жорстку відповідь» в Умані, Одесі, Херсоні, Миколаєві, на Донбасі, в Харкові, Сумах, Чернігові, Києві

Київ і ключові міста навколо столиці контролюють Збройні сили України, повідомив у відеозверненні 26 лютого президент Володимир Зеленський.

«Ми вистояли й успішно відбиваємо атаки ворога. Бої тривають. У багатьох містах і районах нашої держави… Київ і ключові міста навколо столиці контролюються саме нашою армією. Окупанти хотіли заблокувати центр нашої держави й поставити тут своїх маріонеток, як у Донецьку. Ми зламали їхній задум», – заявив президент.

«На наших вулицях, у небі Києва, у Василькові, у Вишгороді, навіть у навколишніх полях тривала справжня битва за Київ. Ворог застосував проти нас усе: ракети, винищувачі, безпілотники, артилерію, бронетехніку, диверсантів, десант. Окупанти б'ють по житлових кварталах, зокрема з реактивної артилерії, намагаються зруйнувати енергетичні об’єкти», – додав він.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Понад тисячу поранених і майже 200 загиблих – міністр озвучив втрати серед цивільних за час нового вторгнення РФ

За словами президента, російські війська отримують «жорстку відповідь» в Умані, Одесі, Херсоні, Миколаєві, на Донбасі, в Харкові, Сумах, Чернігові, Києві.

«Львів та інші міста Західної та Центральної України, які піддаються атакам з повітря, тримаються стійко», – додав він.

В Україні введено воєнний стан після нового вторгнення Росії. О 5-й ранку 24 лютого президент Росії Володимир Путін заявив про початок спецоперації на Донбасі після звернення про військову допомогу з боку угруповань «ДНР»/«ЛНР», які він перед тим «визнав».

Президент Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію. Країни Заходу почали застосовувати нові санкції проти Росії через її напад на Україну.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Україну прямує зброя й обладнання від партнерів – Зеленський після розмови з Макроном

Попри пряме вторгнення, Кремль заперечує наміри окупації України. У Міністерстві оборони Росії також заперечують дані української сторони про збиті російські літаки, розбомблену бронетехніку, загибель російських військових і заявляють, що не обстрілюють українські міста.

24 лютого Кремль повторив попередню заяву Путіна про те, що метою вторгнення є «демілітаризація і денацифікація України».

Ну другу добу російського вторгнення прессекретар президента України Володимира Зеленського Сергій Нікіфоров заявив, що Україна не відмовлялася від переговорів із Росією і що сторони консультуються про місце та час проведення переговорного процесу.

25 лютого Кремль заявив, що Путін готовий відправити до Мінська делегацію на рівні представників Міноборони, МЗС і адміністрації президента для переговорів з українською стороною.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна просить Червоний Хрест допомогти вивезти тіла російських солдатів