Зеленський: по Сумщині від початку літа з районів Курської області РФ завдали майже 2 тисячі ударів

За словами президента, кожен із таких ударів заслуговує «на справедливу відповідь»

Президент України Володимир Зеленський заявив про намір «максимально посилювати» українську протиповітряну оборону і домагатися в західних партнерів зняття обмежень на далекобійні удари по цілях у Росії.

«Минулої ночі наші воїни збили більш ніж 50 «Шахедів». Було й чотири балістичні ракети – росіяни запустили їх із Воронезької області. Ми фіксуємо всі місця, із яких російська армія завдає ударів – також Бєлгородська область, Курська, інші райони. Тільки від початку цього літа й тільки з районів Курської області по нашій Сумщині було завдано майже дві тисячі ударів: артилерія, міномети, дрони. Ми фіксуємо й кожен ракетний удар», – сказав Зеленський у вечірньому зверненні 11 серпня.

За словами президента, кожен із таких ударів заслуговує «на справедливу відповідь».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія оголосила «контртерористичну операцію», щоб применшити масштаб вторгнення ЗСУ до Курської області – ISW

«Відповідними далекобійними ударами по місцях запуску ракет із Росії, відповідним знищенням російської військової логістики. Терор повинен програвати завжди – це базовий принцип захисту життя. І про це так само ми будемо й надалі говорити з партнерами – як ППО захищає життя, так і зняття обмежень на далекобійні удари збереже тисячі людських життів», – додав голова держави.

Пізно ввечері 10 серпня Зеленський опосередковано підтвердив повідомлення російських військових блогерів і західних інформаційних агентств про просування українських військ у Курській області Росії, заявивши про «витискання війни на територію агресора».

Тим часом, українські сили шостий день продовжують просування в Курській області РФ, взявши під контроль кілька невеликих населених пунктів, поки незрозуміло, чи спробують ЗСУ взяти місто Курськ, регіональну столицю з населенням 415 000 осіб.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вже 90 кілометрів від кордону? Прорив ЗСУ у Курську область: тактичний ризик чи стратегічний хід

Також залишається незрозумілим, скільки українських військових бере участь в операції, за оцінками, їхня кількість коливається від 1100 до «кількох тисяч».

Російські офіційні особи визнали порушення кордону і наказали евакуювати десятки тисяч цивільних у цьому районі, але назвали війська Києва в регіоні «українськими диверсійно-розвідувальними групами».

Події в Курській області РФ, що почалися 6 серпня, називають найбільшим нападом на російську територію відтоді, як Москва почала неспровоковане повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

10 серпня Росія оголосила, що запровадила антитерористичні заходи в Курській, Брянській і Бєлгородській областях.

Зі зростанням напруженості 11 серпня союзниця Росії Білорусь заявила, що почала перекидати танки до прикордонної з Україною території.

Читайте також: Чому США не дають бити ATACMS по Росії і коли будуть нові Patriot? Пояснює речник Пентагону

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Шокуюче вторгнення» України на територію РФ. У світі коментують події на Курщині