Зеленський у Раді представив деталі «плану перемоги»

Президент України Володимир Зеленський під час виступу у Верховній Раді, архівне фото

Президент України Володимир Зеленський 16 жовтня виступив у Верховній Раді з заявою, в якій окреслив свій «план перемоги» – набір заходів, які, за його словами, переломлять хід війни із Росією на користь Києва.

Трансляцію вів Офіс президента.

За словами голови держави, план містить п’ять пунктів і три секретні додатки.

«План перемоги України – це план посилення нашої держави, посилення наших позицій. Щоб бути достатньо міцними у завершенні війни. Щоб Україна була з усіма мускулами. Цей план можливо реалізувати. Це залежить від партнерів. Підкреслюю: від партнерів. Це точно не залежить від Росії. Кожен у світі бачить, що Росія не шукає чесного миру. Путін збожеволів і хоче тільки війни. Він сам не зміниться. Він надто з минулого. Надто вчорашній. Він глухий до всіх інших. Але – разом із партнерами – ми повинні змінити обставини так, щоб війна закінчилась. Безвідносно до того, чого хоче Путін. Ми всі повинні змінити обставини так, щоб Росія була примушена до миру», – сказав президент.

Він додав, що якщо почати рухатися за документом зараз, то може вдатися завершити війну не пізніше ніж наступного року.

«Пункт перший – геополітичний. Пункти другий і третій – військові. Пункт четвертий – економічний. Пункт п’ятий плану перемоги – безпековий. Пункти розраховані за часом. Перші чотири – це час війни, щоб її завершити. П’ятий пункт – на час після війни, щоб гарантувати безпеку», – зазначив Зеленський.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський у Раді перерахував пункти плану перемоги України. Перший – запрошення до НАТО
  • Першим пунктом «плану перемоги», за словами Зеленського, є запрошення України до НАТО.
  • Другий пункт – це оборона, зокрема, посилення позицій Сил оборони і безпеки України та знищення наступального потенціалу Росії.
  • Третій пункт – стримування. «Російське керівництво агресивно діє лише тоді, коли переконане, що не отримає адекватної руйнівної відповіді. Коли Росія знає, що відповідь буде, і розуміє, яка це буде відповідь, вони обирають переговори та стабільне співіснування навіть зі стратегічними противниками», – зазначив президент.
  • Четвертий – стратегічний економічний потенціал.
  • І п’ятий пункт розрахований на післявоєнний час, коли матиме один із найбільш досвідчених і великих військових контингентів. І цей український досвід, за словами Зеленського, має бути використаний для зміцнення оборони НАТО і гарантування безпеки у Європі.

Детальніше про пункти плану дивіться тут.

Минулого тижня Зеленський побував із візитами в європейських країнах, які є найважливішими союзниками України – Великій Британії, Франції, Німеччині й Італії – щоб представити свій план після обговорення його минулого місяця з президентом США Джо Байденом.

Київ очікував відповіді на план від своїх союзників під час зустрічі групи «Рамштайн», куди входять близько 50 партнерів України, запланованої на минулий тиждень у Німеччині, але зустріч була відкладена після того, як Байден скасував свою поїздку через ураган у США.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Радіо Свобода Weekly: Україна закликає до швидкої відповіді на План перемоги

Про деталі плану відомо небагато, але вважається, що він включає членство України в НАТО, отримання дозволу від союзників завдавати ударів глибше в Росії з використанням західних систем далекобійної зброї, отримання додаткових військових ресурсів від союзників для зміцнення протиповітряної оборони України і посилення санкцій проти Москви.

На скільки план буде розкритий Зеленським під час виступу в Раді, невідомо.

Радник президента Михайло Подоляк 15 жовтня заявив, що Зеленський не буде розкривати депутатам усі деталі плану, а додатки до документу залишаться нерозкритими.

Презентація плану Зеленського відбудеться в той момент, коли Росія продовжує чинити тиск на українські міста й інфраструктуру, а російські війська просуваються на сході до важливого логістичного центру – Покровська.

Напередодні президент Європейської ради Шарль Мішель запросив президента України Володимира Зеленського відвідати саміт Європейської ради 17 жовтня, щоб підвести підсумки останніх подій у війні Росії проти України і представити свій план перемоги. Як повідомила кореспондентка Радіо Свобода у Брюсселі, Зеленський буде присутній особисто.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «План перемоги» Зеленського: за що його критикують?