Зеленський почав зустріч із Макроном – ОП

Зустріч Володимира Зеленського й Емманюеля Макрона 16 квітня 2021 року в Парижі

Розпочалася зустріч президента України Володимира Зеленського і президента Франції Емманюеля Макрона, який 8 лютого перебуває в Україні з робочим візитом.

Як повідомила пресслужба голови Української держави, після перемовин, що відбудуться в Маріїнському палаці, президенти зустрінуться з представниками ЗМІ.

Президент Франції Емманюель Макрон прибув до Києва після переговорів у Москві з президентом Росії Володимиром Путіним, що тривали близько шести годин.

Макрон заявив на пресконференції в Кремлі, що він висловив Путіну пропозиції щодо «конкретних гарантій безпеки» і що російський лідер запевнив його у своїй «готовності брати участь у цьому сенсі і прагненні зберегти стабільність і територіальну цілісність України».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Макрон заявив, що Зеленський відкликав «закон, який не відповідав Мінським угодам»

Французький лідер сказав, що знайшов точки дотику з Путіним, і додав, що найближчі дні будуть вирішальними в протистоянні, викликаному нарощуванням військових сил Москви поблизу України, яке, як підозрює Захід, може бути підготовкою до вторгнення.

Як заявив Макрон, він сказав Путіну, що створення нової архітектури безпеки в Європі не повинно здійснюватися шляхом скасування права держав на вступ до НАТО.

Французький президент заявив, що обговорювані пропозиції включають зобов’язання як Росії, так і Заходу не вживати жодних нових військових дій, розпочати новий стратегічний діалог і зусилля щодо відродження мирного процесу на сході України.

Путін, у свою чергу, сказав, що Москва «зробить усе, щоб знайти компроміси, які влаштовують усіх», додавши, що кілька пропозицій, висунутих Макроном, можуть стати основою для подальшого вирішення кризи довкола України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Макрон після зустрічі з Путіним заявив, що «найближчі дні будуть вирішальними» для України

«Низка його ідей, пропозицій… можливі як основа для подальших кроків», – сказав Путін після переговорів, назвавши їх корисними, змістовними і діловими, хоча Макрон визнав, що розбіжності залишаються.

Путін заявив, що вони з Макроном знову розмовлятимуть по телефону після переговорів президента Франції з керівництвом України 8 лютого в Києві.

З осені минулого року у ЗМІ почали з’являтися повідомлення з посиланням на дані розвідки про концентрацію російських військ на кордоні з Україною. США й інші країни Заходу припустили, що Москва готує військове вторгнення і почали надавати військову допомогу Україні.

Кремль ці заяви відкинув і зажадав від США і НАТО «гарантій безпеки», зокрема, не розширювати Альянс на схід. Представники Заходу заявляли, що на поступки в принципових питаннях не підуть.

Your browser doesn’t support HTML5

Не можна говорити, чи війна можлива, її не повинно бути взагалі: опитування росіян