Зеленський: Росія планує залучити 10 тисяч військових із Північної Кореї до війни проти України

Президент Володимир Зеленський у Брюсселі, 17 жовтня 2024 року

Північна Корея готується відправити загалом 10 тисяч солдатів для участі у війні Росії проти України, заявив на пресконференції в Брюсселі президент Володимир Зеленський.

За його словами, українська розвідка має інформацію про те, що деякі північнокорейські офіцери вже були направлені на українські території, окуповані Росією, і тренуються разом із російськими солдатами.

«Не знаю, яка кількість офіцерів, але, за даними розвідки, Росія розраховує на таке підсилення, бо не встигає з мобілізацією, занадто багато вона втрачає на полі бою ... Я знаю, що є такий намір: підготувати 10 тисяч солдатів із різних родів військ», – сказав Зеленський.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Новий рівень відчаю Росії» – США про повідомлення, що солдати КНДР воюють на боці РФ проти України

14 жовтня Зеленський заявив, що КНДР «фактично входить у війну». Він також сказав, що Північна Корея не просто передає зброю Росії, а фактично відправляє своїх громадян воювати в Україну в російських військах.

Того дня російський лідер Володимир Путін подав для ратифікації до російської Держдуми текст російсько-північнокорейської угоди про всеосяжне стратегічне партнерство, яку обидві країни підписали в червні 2024 року.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що Кремль, ймовірно, використовує нещодавню угоду про всеосяжне стратегічне партнерство між Росією і Північною Кореєю, укладену в червні 2024 року, для того, щоб якомога довше уникати мобілізації в РФ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Північна Корея вступає у війну проти України? Чого захоче Кім Чен Ин від Путіна?

«Кремль, ймовірно, використовує положення угоди про «взаємну оборону», щоб забезпечити юридичне обґрунтування для відправлення північнокорейських солдатів у зону бойових дій», – кажуть аналітики.

Західні видання повідомляли, що Північна Корея постачає до Росії артилерійські снаряди, які використовують у російсько-українській війні. Крім того, військові інженери з КНДР допомагають військам РФ завдавати ударів по Україні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: КНДР стверджує, що цього тижня її армію поповнили 1,4 мільйона осіб