Зеленський виступить на відкритті з’їзду Всесвітнього економічного форуму в Давосі

Володимир Зеленський на з’їзді Всесвітнього економічного форуму в Давосі в січні 2020 року

Президент України Володимир Зеленський планує виголосити вступну промову на зустрічі Всесвітнього економічного форуму (WEF) у Давосі.

Очікується, що Зеленський проведе відеоконференцію з делегатами ввечері 23 травня, коли він долучиться до відкриття Українського дому в Давосі – платформи, створеної для Києва та міжнародних спонсорів.

Український дім у Давосі перед зборами Всесвітнього економічного форуму (WEF). Давос, Швейцарія, 21 травня 2022 року

Головну вулицю курортного міста Давос оздобили українські художники, перетворивши її на «російський будинок воєнних злочинів» із зображеннями спустошення та страждань, спричинених війною в Україні.

Російські політики, бізнесмени та науковці, які в минулому влаштовували в рамках форуму яскраві вечірки з шампанським та ікрою, цього року не братимуть участі.

У березні організатори Давосу оголосили, що розривають зв’язки з російськими компаніями та чиновниками на тлі вторгнення Москви в Україну.

Читайте також: Якщо полякам знадобиться допомога, Україна її надасть – Зеленський анонсував відповідний законопроєкт

Очікується, що учасники конференції обговорять, серед іншого, порушення глобальних ланцюгів постачання, продовольчу та енергетичну безпеку, а також пандемію коронавірусу.

Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек планує розповісти на панельній дискусії про те, як Берлін прагне зменшити свою залежність від російської енергії в умовах невизначеності поставок після рішення Кремля вторгнутися в Україну.

У дописі в блозі напередодні саміту директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва та її перша заступниця Гіта Гопінат заявили, що вторгнення Росії до України ускладнило пандемію COVID-19 – криза в кризі – руйнуючи життя, гальмуючи розвиток та підвищуючи інфляцію».

«Але нашій здатності реагувати заважає інший наслідок війни в Україні – ризик геоекономічної фрагментації, який різко виріс», – вважають керівниці МВФ.

Читайте також: Зеленський виступив із відеозверненням на церемонії відкриття Каннського кінофестивалю

Впливова чотириденна конференція традиційно відбувається в січні, але раніше WEF переніс очну подію на травень через пандемію коронавірусу. Очікується, що вона збере 2 500 політичних, ділових і громадських лідерів у швейцарських Альпах.

Зеленський спілкувався з десятками груп за допомогою відеозв’язку від початку російського вторгнення 24 лютого, виступаючи перед парламентами, конференціями і навіть Каннським кінофестивалем, намагаючись утримати увагу світових лідерів на Україні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна проти України може призвести до більшого збідніння Росії, ніж у 90-х – Зеленський