У Зеленського не пауза, а відсутність порядку денного у відносинах зі США – Яценюк

Відносини України та США не поставлені на паузу новою американською адміністрацією, вважає колишній голова уряду

Відносини України та США не поставлені на паузу новою американською адміністрацією, але в українського президента Володимира Зеленського немає порядку денного у цих відносинах. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив колишній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Коли президент США телефонує диктатору Путіну і дає роздруківку своєї телефонної розмови, точніше пресреліз, де чітко зазначається про те, що президент США наполіг на територіальній цілісності і недоторканності кордонів української держави, то хіба це пауза?! З боку американської адміністрації є дуже чітке розуміння, що Америка пропонує Україні і хоче почути від України. Але от з боку української влади і з боку президента Зеленського і його адміністрації там є не пауза, а там є відсутність порядку денного», – вважає Яценюк.

Політик також додав, що «запровадження санкцій щодо Ігоря Коломойського – це не питання про Ігоря Коломойського в першу чергу. Це питання до Володимира Зеленського». «Це не просто сигнал, а це такий дзвін з боку американської адміністрації. Адже це політичний крок про те, що ми все бачимо, все знаємо, і очікуємо прозорості, чесності, відкритості та справедливості з боку української влади», – твердить Арсеній Яценюк.

Минулого тижня, 5 березня, Сполучені Штати оголосили, що вносять до санкційного списку українського олігарха та колишнього державного діяча Ігоря Коломойського за «причетність до значної корупції».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Занадто потужний? Чому США покарали Коломойського не доларом, а лише забороною в’їзду?

Держсекретар США Ентоні Блінкен, повідомляючи про це рішення, наголосив, що хоч санкції запроваджено за дії, вчинені Коломойським під час перебування на посаді глави ОДА, він стурбований і нинішніми зусиллями Коломойського, спрямованими на «підрив демократичних процесів та інститутів в Україні, які представляють серйозну загрозу для її майбутнього».