Зеленський – Радбезу: російську делегацію потрібно позбавити можливості маніпулювати ООН

«Статут ООН дає всі важелі, щоб вплинути на будь-якого... агресора, на будь-яку державу терориста» – президент України

Президент України Володимир Зеленський закликає позбавити російську делегацію можливості маніпулювати ООН.

«Статут ООН дає всі важелі, щоб вплинути на будь-якого порушника правил організації, на будь-якого агресора, на будь-яку державу терориста. Я закликаю вас скористатися цими важелями. Обов'язково. Обов'язково позбавити російську делегацію можливості маніпулювати ООН. Обов'язково робити неможливим перебування Росії в Радбезі, поки її терор продовжується», – сказав Зеленський, виступаючи на спеціально скликаному засіданні Ради безпеки ООН.

Президент наголошує, що усі дії Росії мали б отримати юридичну оцінку.

«Обов'язково створити трибунал для розслідування усього, що наробили російські військові проти українців. І обов'язково на рівні ООН дати визначення поняттю державний тероризм. Усі дії Росії мали б отримати юридичну оцінку. Глобальні санкції за те, що вона руйнує міжнародний правопорядок», – додав він.

Президент України Володимир Зеленський (на екрані) та учасники засідання Ради безпеки ООН, вставши, вшановують хвилиною мовчання усіх українців, які загинули у війні Росії проти України, 28 червня 2022 року

Володимир Зеленський 5 квітня на засіданні Радбезу ООН заявив, що Росію треба усунути від блокування рішень Ради безпеки ООН щодо російської агресії, інакше організація має саморозпуститися. Однак Росія досі представлена в структурах організації.

Але 7 квітня Генеральна асамблея ООН призупинила роботу Росії у Раді з прав людини. З ініціативою виключення Росії з цієї структури ООН виступили Британія і США після повідомлень про те, що російські військові вбили сотні цивільних жителів у Бучі на Київщині.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Щоб статут ООН працював і його поважали, Росію потрібно виключити з Радбезу – Зеленський