Україна фіксує збільшення обстрілів на Донбасі, Київ і Вашингтон хочуть запобігти ескалації – Єрмак

Байден під час телефонної розмови із Зеленським чітко дав зрозуміти, що США та їхні союзники дадуть рішучу відповідь у разі вторгнення Росії (ілюстративне фото)

Україна фіксує дедалі більшу кількість обстрілів на Донбасі, тому Київ і Вашингтон робитимуть усе можливе для запобігання ескалації, заявив 3 січня голова офісу українського президента Андрій Єрмак інформагентству «Інтерфакс-Україна».

Президент США Джо Байден у телефонній розмові з українським колегою Володимиром Зеленським увечері 2 січня підтвердив відданість Сполучених Штатів суверенітету та територіальній цілісності України та дотримання принципу «нічого про вас без вас», ідеться в повідомленні Білого дому.

Також у повідомленні зазначено, що «Байден чітко дав зрозуміти, що Сполучені Штати та їхні союзники та партнери дадуть рішучу відповідь, якщо Росія вторгнеться в Україну».

Коментуючи телефонні переговори лідерів України і США, Єрмак повідомив, що розмова тривала понад півтори години.

За його словами, «наразі найголовніше – запобігти подальшій ескалації, тому США і Україна робитимуть усе можливе для цього».

«При цьому, додам, дуже важливо продовжити роботу над верифікацією, оскільки ми фіксуємо дедалі більшу кількість порушень режиму припинення вогню», – сказав Єрмак.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Лавров пригрозив «адекватною відповіддю» Кремля на «можливі провокації» на Донбасі

Офіс Зеленського повідомив, що ключовою темою розмови була ситуація на Сході та біля українського кордону, де Росія зосередила значні військові підрозділи.

Президент США Джо Байден 30 грудня спілкувався з російським колегою Володимиром Путіним. Як заявив журналістам високопосадовець адміністрації Байдена на умовах анонімності, він закликав Путіна знизити напруженість і посилити дипломатичні зусилля довкола України на тлі нарощування російських військ біля кордону і вимог Кремля про всеосяжні «гарантії безпеки».

Офіційні особи США та Росії зустрінуться 9–10 січня у Женеві, щоб обговорити контроль над озброєннями та зростання напруженості навколо України у рамках двостороннього діалогу щодо стратегічної стабільності.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Байден у розмові з Зеленським підтримав «просування імплементації Мінських угод» – Білий дім