Після заяв Лукашенка посольство Білорусі в Єревані закидали яйцями та помідорами

Протести відбулися через день після того, як Лукашенко різко розкритикував нинішню дипломатичну дружність Вірменії із західними країнами

Протестувальники в Єревані закидали білоруське посольство яйцями та іншими продуктами та вимагали розірвати дипломатичні відносини з Мінськом через заяви Олександра Лукашенка.

Протести 21 серпня відбулися через день після того, як Лукашенко в інтерв’ю російському державному телебаченню різко розкритикував нинішню дипломатичну дружність Вірменії із західними країнами на тлі напружених відносин між Єреваном і Москвою.

«Кому потрібні вірмени? Нікому. Нехай розвивають свою економіку і спираються на власні ресурси. Що таке Франція? Хто такий [президент Франції Еммануель] Макрон? Завтра, коли Макрона не буде, про вірменів усі забудуть», – сказав Лукашенко в інтерв'ю.

Мітинг під білоруським посольством 21 серпня організувала прозахідна партія «За республіку». Серед протестувальників був лідер партії Арман Бабаджанян.

Партійну петицію з вимогою вислати посла Білорусі та розірвати зв’язки з Мінськом також підписали дві інші політичні партії «Республіка» та «Європейська партія». Петицію також підписали три прозахідні неурядові організації.

Раніше в травні прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що дві країни-члени очолюваної Росією Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) допомогли Азербайджану підготуватися до війни в Нагірному Карабасі 2020 року. Припускають, що Пашинян мав на увазі Росію та Білорусь.

Читайте також: ЄС схвалив початок переговорів із Вірменією про безвізовий режим, пропонує військову допомогу

Російсько-вірменські відносини значно погіршилися після того, як у вересні минулого року Азербайджану вдалося відновити контроль над Нагірним Карабахом, який протягом трьох десятиліть перебував під етичним контролем вірмен.

Єреван прагне тісніших зв’язків із Заходом, звинувачуючи Москву в недотриманні своїх зобов’язань щодо безпеки перед Вірменією.

Пашинян неодноразово погрожував вивести свою країну з ОДКБ, що спонукало міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова звинуватити адміністрацію Пашиняна в тому, що вона «веде до краху російсько-вірменських відносин» за вказівкою Заходу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Було б значним ударом для Росії». В ISW проаналізували заяву прем’єра Вірменії щодо виходу з ОДКБ
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Путін в гостях у Алієва. Росія втрачає вплив на Кавказі?