В «Енергоатомі» пояснили, як можна охолоджувати ЗАЕС без Каховського водосховища

«Останній рубіж – це використання підземних свердловин питної води. Також воно може використовуватися штатними наносами ЗАЕС, щоб піднімати рівень, якщо він буде падати», – Петро Котін

Охолодження реакторів Запорізької атомної електространції потрібне, але става, який є на майданчику Запорізької АЕС, «цілком достатньо, щоб поки забезпечити охолодження», зазначив в ефірі Радіо Свобода Петро Котін, президент державного підприємства «Енергатом».

Котін також зазначив, що у випадку погіршення ситуації, є й інші джерела охолодження – «це мобільні насосні установки, які зараз є на ЗАЕС, вони можуть бути розгорнуті і при необхідності закачувати додаткову воду з тих міст, де вона буде залишатися в Каховському водосховищі і підводних каналах до ЗАЕС».

Крім того, за його словами, «останній рубіж – це використання підземних свердловин питної води. Також воно може використовуватися штатними наносами ЗАЕС, щоб піднімати рівень, якщо він буде падати».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Підрив Каховської ГЕС: наслідки руйнування греблі, евакуація, загрози

«Сама ця ситуація зі спустошенням Каховського водосховища вона передбачена проектом Запорізької АЕС з самого початку. Це як одна із зовнішніх загроз була розрахована і заходи безпеки для ЗАЕС в цьому випадку розроблені. Є план, звідки, з яких джерел брати додаткову воду. Але основна загроза, що рашисти продовжують перебувати там на майданчику і можуть зробити будь-які злочинні дії, щоб ситуацію значно погіршити. І вивести з ладу і системи охолодження, і системи безпеки», – наголосив Котін.

За його інформацією, Каховське водосховище використовується як джерело підживлення става охолоджувача ЗАЕС, який відокремлений від водосховища. Зараз в цьому ставі рівень нормальний, він відстежується. Якщо б реактори працювали, то з става охолоджувача було б велике випаровування, «і в цьому саме режимі його потрібно було б підживлювати один раз на місяць, раз на півтора місяця», каже Котін.

«Коли всі реактори зупинені – цього не потрібно робити і тої води, яка там є – цілком достатньо. Є питання тільки, якщо вода буде відходити зі ставка охолоджувача – тоді його потрібно буде підживлювати. І у цьому випадку є декілька джерел його підживлення. Попри те, що зараз досягнуто відмітку так званого «мертвого рівня» в Каховському водосховищі – 13,3 метра і у цьому випадку неможливо було б підживлювати ЗАЕС відповідно до проекту, все ж насоси зараз працездатні. І може у будь-якому випадку продовжувати підживлення», – підсумував Котін.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Відновлено лінію електропередачі, яка живить Запорізьку АЕС – «Укренерго»

На світанку 6 червня стало відомо про руйнування дамби Каховської ГЕС. Українська влада звинуватила у підриві дамби російські окупаційні сили, які захопили і контролюють гідроелектростанцію від 24 лютого 2022 року. Російські окупаційна влада натомість стверджує, що це ЗСУ вночі обстріляли і пошкодили дамбу Каховської ГЕС.

У компанії «Укргідроенерго» переконані, що руйнування окупованої Каховської ГЕС спричинив вибух всередині станції, і що такий вибух стався у трьох місцях.

США і Велика Британія заявляють, що поки зарано говорити, що спричинило руйнування Каховської ГЕС.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Загрози для водозабезпечення Запоріжжя через підрив Каховської ГЕС немає – ОВА