Запорізька АЕС на межі блекауту через обстріл РФ підстанції – Міненерго

Енергетики працюють над ліквідацією наслідків обстрілу

Російські війська атакували магістральну підстанцію і знеструмили лінію живлення окупованої Запорізької атомної електростанції, через що вона опинилася на на межі блекауту, повідомили в Міністерстві енергетики України 1 жовтня.

«Черговий акт російського тероризму створив загрозу аварії на окупованій Запорізькій АЕС. Вимагаємо негайно виконати резолюцію МАГАТЕ і повернути окуповану АЕС під український контроль. Безпечна експлуатація Запорізької АЕС можлива лише під контролем України», — зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Енергетики працюють над ліквідацією наслідків обстрілу, щоб якнайшвидше відновити повноцінне живлення Запорізької АЕС, кажуть у міністерстві.

Раніше цього місяця в «Енергоатомі» зазначили, що протягом попередніх кількох тижнів більше ніж сотня російських повітряних цілей пролітали поруч із атомними електростанціями.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія напередодні зими готує удари по критичних обʼєктах ядерної енергетики – Cибіга

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга, посилаючись на дані української розвідки, попереджав, що РФ напередодні зими готує удари по критичних обʼєктах ядерної енергетики України. Зокрема, за його словами, йдеться про відкриті розподільчі пристрої атомних станцій та підстанції передачі, які є критичними для безпечної роботи атомної енергетики.

В Україні діють три АЕС: Рівненська атомна електростанція (4 енергоблоки), Південноукраїнська атомна електростанція (3 енергоблоки) і Хмельницька атомна електростанція (2 енергоблоки). Запорізька атомна електростанція окупована російськими військовими з 2022 року.

Територія Запорізької АЕС періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Потрібно буде негайно втрутитися»: Дуда прокоментував ймовірність атак РФ українських АЕС