Уряд вніс до Ради оновлений банківський законопроєкт для нової програми з МВФ

Кабінет міністрів у вівторок зареєстрував у парламенті оновлений законопроєкт про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№3260), йдеться на сайті парламенту.

Законопроєкт, ухвалення якого є однією з попередніх умов укладення договору про нову програму з Міжнародним валютним фондом, передбачає, зокрема, що власники та ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінустанови з ринку, можуть отримати відшкодування збитків у грошовій формі, і це єдиний спосіб їх захисту.

При цьому, як йдеться в документі, визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

«Визнання протиправним (незаконним) та скасування індивідуального акта НБУ... не відновлює того становища банку, яке існувало до прийняття такого акта/рішення, включаючи відновлення правового статусу цього банку, та не відновлює становища/прав осіб, які були учасниками банку на момент прийняття такого акта/рішення», – йдеться в документі.

Крім того, рішення про визнання виведення банку з ринку незаконним не може бути підставою для скасування будь-яких рішень, ухвалених за процедурою виведення неплатоспроможного банку з ринку або його ліквідації, йдеться в законопроєкті.

За інформацією джерел Радіо Свобода у «Слузі народу», розгляд цього законопроєкту буде одним із питань порядку денного найближчого позачергового засідання Верховної Ради.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чи визнає суд законною націоналізацію «Приватбанку»

Для остаточного рішення Ради директорів МВФ щодо затвердження нової програми для України Київ має ухвалити два законопроєкти: про ринок землі та про банки. Останній, зокрема, має усунути законодавчі прогалини, що виникли під час очищення банківської системи та не допустити повернення нині націоналізованого «Приватбанку» колишнім власникам.

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів «Приватбанку», найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.

Як заявили в НБУ, до націоналізації «Приватбанку» завдали збитків щонайменше на 5,5 мільярдів доларів.

Коломойський назвав «маячнею» опубліковані Національним банком України дані.