Захід застерігає Сирію від нового використання хімічної зброї: «ми будемо діяти»

Сили США, Великої Британії і Франції у квітні завдали авіаударів по сирійських військових об’єктах, які використовувалися для виробництва хімічної зброї

Сполучені Штати, Франція і Велика Британія застерігають президента Сирії Башара Асада від використання хімічної зброї.

У спільній заяві, оприлюдненій 21 серпня, Вашингтон, Париж і Лондон наголошують: «Ми зберігаємо намір діяти, якщо режим Асада використовуватиме хімічну зброю».

Тим часом, сирійська влада почала військовий наступ на провінцію Ідліб, останній утримуваний повстанцями регіон.

Сили Асада почали бомбардувати й обстрілювати Ідліб, розташований поблизу кордону з Туреччиною. У цю провінцію протягом останніх місяців виїздили повстанці з інших регіонів країни, які вирішили здатися і, за угодою, укладеною за посередництва Росії, через безпечний коридор дістатися Ідліба.

Сили Асада, які за підтримки Росії воюють із повстанцями, неодноразово звинувачували у застосуванні хімічної зброї, від якої страждало цивільне населення.

Зокрема, щонайменше 70 людей і не менше 500 постраждали через атаку в Східній Гуті, передмісті Дамаска, у квітні цього року. Сирійський уряд і Росія заперечили застосування будь-яких хімічних речовин.

Але сили США, Великої Британії і Франції у квітні завдали авіаударів по сирійських військових об’єктах, які використовувалися для виробництва хімічної зброї.

Your browser doesn’t support HTML5

Десятки людей загинули від ймовірної хімічної атаки в Сирії (відео)

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів збройних сил США генерал Джозеф Данфорд заявив, що основними цілями ударів США, Великої Британії і Франції були три об’єкти на заході Сирії: науково-дослідний центр у районі Дамаска, який був центром сирійської хімічної та біологічної програми зброї, та два інших об’єкти зберігання хімічної зброї – на захід від Хомса.

Влада в Сирії й Росії засудила ці удари.

Британія, Франція і Сполучені Штати заявили, що їхня «позиція щодо використання хімічної зброї режимом Асада не змінилася» від квітневих подій.

«Як ми показали, ми дамо належну відповідь на будь-яке подальше застосування сирійським режимом хімічної зброї», – йдеться в заяві.

Рада безпеки ООН має намір обговорити ситуацію в Сирії наступного тижня.