Загроза безпеці Запорізької АЕС залишається, станція досі окупована – «Енергоатом»

Станом на 08:00 14 серпня Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Загроза безпеці Запорізької АЕС залишається, оскільки станція досі окупована, повідомляє компанія «Енергоатом», яка є оператором станції.

«Український персонал станції продовжує працювати і докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень. ЗАЕС досі окупована і контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається», – йдеться у повідомленні, опублікованому в телеграмі.

«Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є і пожежна небезпека», – додають в компанії.

Станом на 08:00 14 серпня Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

За даними «Енергоатому», під час обстрілів, яких минулого тижня періодично зазнавала ЗАЕС, серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію, об‘єднаний допоміжний корпус, насосну станцію господарсько-побутових стоків. Також обстрілювалася пожежна частина, яка розташована за територією ЗАЕС і призначена для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій на станції.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський: російські військові, які стріляють по ЗАЕС, стають «особливою мішенню»

13 серпня головне управління розвідки Міністерства оборони попередило про ймовірні провокації російських військ на ЗАЕС під українським прапором.

Запорізька АЕС зазнає обстрілів останні кілька днів – Росія й Україна звинувачують у цьому один одного. 11 серпня український «Енергоатом» розповів про черговий обстріл станції і повідомив про загострення ситуації на АЕС.

Президент України Володимир Зеленський наголошує, що лише повний відхід російських окупантів із території Запорізької АЕС і відновлення повноцінного контролю України над ситуацією навколо станції гарантують відновлення атомної безпеки для всієї Європи.

Від 4 березня Запорізька АЕС захоплена російськими військами. Також під окупацією перебуває і місто-супутник ЗАЕС – Енергодар.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Запорізьку АЕС обстрілюють. Яким є «терористичний план» Кремля?