Заблокувати YouTube, «щоб під VPN зайти не можна було» – віцеспікер Держдуми

Віцеспікер нижньої палати російського парламенту, Державної думи, Петро Толстой

Віцеспікер нижньої палати російського парламенту, Державної думи, Петро Толстой закликав заблокувати сервіс YouTube, щоб жодна людина в Росії не могла ним користуватися.

«Час визнати, що YouTube – ресурс, що веде відверто підривну та антиросійську діяльність, тому настав час вжити відповідних заходів. І бажано зробити це так, щоб ні під яким VPN зайти не можна було.

9 квітня стало відомо, що YouTube заблокував канал парламентського телебачення Держдуми. Офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що сервіс «підписав собі вирок».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Речниця МЗС Росії заявила, що YouTube «підписав собі вирок» після блокування каналу «Дума ТВ»

Раніше США запровадили санкції проти Держдуми Росії. Санкції передбачають, зокрема, заборону для американських організацій мати справу з суб’єктами, що потрапили під них. YouTube належить корпорації Google.

На канал, як стверджується, було підписано 145 тисяч користувачів, а загальна кількість переглядів відео перевищувала 100 мільйонів.

Після початку війни Росії проти України в РФ заблокували доступ до соцмереж Facebook і Instagram, а їхнього власника, корпорацію Meta, визнали екстремістською організацією. Також заблоковано доступ до Twitter.

Російська влада нерідко погрожувала і блокуванням Youtube – зокрема, за блокування акаунтів прокремлівських російських ЗМІ – проте до останнього моменту утримувалася від такого кроку. Це могло бути пов’язане з тим, що повноцінної функціональної заміни відеохостингу, яким користуються десятки мільйонів користувачів із Росії, немає. Альтернативними майданчиками можуть стати ВКонтакте, RuTube і телеграм.