Радіо Свобода виграло справу проти РФ в ЄСПЛ

Справа стосувалася оголошення російською владою Радіо Свобода так званим «іноземним агентом».

Європейський суд з прав людини виніс ухвалу у справі 19659/21 «ТОВ «РВЄ/РС» (RFE/RL) та Андрій Шарий проти Російської Федерації», яка стосувалася оголошення російською владою Радіо Свобода так званим «іноземним агентом».

ТОВ «РВЄ/РС» (RFE/RL) представляє в Росії інтереси медіакорпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода.

Як йдеться у повідомленні ЄСПЛ, наданому російській службі Радіо Свобода, суд одноголосно ухвалив, що російською владою було порушено статті 10 і 11 Європейської конвенції про права людини, що стосуються свободи слова та свободи об'єднань.

Повний текст рішення суду опубліковано на його сайті.

Суд ухвалив, що нинішнє російське законодавство про «іноагентів» є стигматизуючим, що вводить в оману і використовується дуже широко і непередбачувано, і загалом спрямоване на покарання, а не на підвищення прозорості роботи НКО. Окремо вказано на обов'язок маркувати всі публікації, зроблені так званими «іноземними агентами». Це й інші обмеження, як зазначається у рішенні ЄСПЛ, підриває сам фундамент демократичного суспільства.

ЄСПЛ ухвалив, що російська влада має відшкодувати РВЄ/РС та Андрію Шарому витрати у розмірі близько 60 тисяч євро, а також компенсувати суму прямої шкоди у розмірі близько 950 тисяч євро.

ТОВ «РВЄ/РС», яке представляло інтереси американської медіакорпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода в Москві, та його генеральний директор Андрій Шарій звернулися з позовом до ЄСПЛ у травні 2021 року. Позов стосувався багатомільйонних штрафів, накладених на Радіо Свобода, телеканал «Настоящее Время» та інші проєкти медіакорпорації за порушення наказу Роскомнагляду про маркування журналістських матеріалів, згідно із законодавством про ЗМІ – «іноземних агентів». Застосування цього законодавства, зазначали позивачі, порушує статті Європейської конвенції з прав людини.

Читайте також: ЄСПЛ визнав, що російський закон про «небажані організації» порушує Конвенцію про права людини

Міністерство юстиції Росії внесло російськомовні проєкти РВЄ/РС до списку «іноземних агентів» у 2017 році. Медіакорпорація вважала таке рішення несправедливим. У січні – травні 2021 року, на момент подання позову до ЄСПЛ, Роскомнагляд склав і направив до суду 520 протоколів про порушення РВЄ/РС правил маркування журналістських публікацій, запроваджених відповідно до схвалених у 2020 році поправок до законодавства про «іноземних агентів».

Медіакорпорація систематично оскаржувала накладення штрафів, обґрунтовуючи свою позицію численними порушеннями владою Росії законів про діяльність ЗМІ, проте суди незмінно відхиляли ТОВ «РВЄ/РС», що подавалися, та її гендиректором апеляції.