Bloomberg: у ЄС обговорюють підняття мита на продовольство та добрива з РФ та Білорусі

Кілька країн-членів, які прагнуть обмежити доходи Москви, закликають блок запровадити значні мита на імпорт сільськогосподарської та рибної продукції з Росії та Білорусі до ЄС

Європейський Союз обговорює, чи варто підвищувати тарифи на більшу кількість російських сільськогосподарських і харчових продуктів, а також добрив, пише Bloomberg з посиланням на людей, знайомих з цим питанням.

За даними видання, кілька країн-членів, які прагнуть обмежити доходи Москви, закликають блок запровадити значні мита на імпорт сільськогосподарської та рибної продукції з Росії та Білорусі до ЄС на додаток до вищих мит на зернові продукти.

Інші закликають до обережності, просячи спочатку оцінити вплив будь-яких заходів на європейський імпорт і ціни на продукти харчування, кажуть люди, які говорили на умовах анонімності.

На відміну від санкцій, торговельні заходи не завжди потребують підтримки всіх країн-членів. ЄС все ще аналізує, на які товари він може націлитися. Будь-який крок щодо добрив, ймовірно, буде вітатися європейською галуззю з виробництва поживних речовин для сільськогосподарських культур, яка лобіює посилення захисту.

Проте, за словами одного з експертів, терміни запровадження нових тарифів залишаються незрозумілими з огляду на юридичні та політичні перешкоди.

З 1 липня Євросоюз підвищив мита на зернові, олійні культури та похідні продукти з Росії та Білорусі до рівня, «який фактично призупинить імпорт цих продуктів». У ЄС зазначали, що ці заходи запобігатимуть «дестабілізації зернового ринку ЄС, зупинять російський експорт незаконно привласненого зерна, виробленого на території України, і не дозволять Росії використовувати доходи від експорту до ЄС для фінансування своєї агресивної війни проти України».

Росія є найбільшим у світі експортером добрив з часткою ринку 18%. Хоча галузь не підпадає під санкції, вона була змушена скоротити експорт після російського вторгнення в Україну в 2022 році через проблеми з логістикою та платежами. З того часу експорт відновився і цього року, як очікується, досягне рекордного рівня 2021 року, згідно з даними Російської асоціації виробників добрив.