Міністри оборони ЄС розглядають план на 20 мільярдів євро для оборони України

Міністри оборони Європейського союзу зустрілися в Толедо (Іспанія), щоб розглянути довгострокову фінансову підтримку українських військових, повідомляє DPA.

Міністри розглядають план голови дипломатії ЄС Жозепа Борреля на суму 20 мільярдів євро (22 мільярди доларів США) щодо виділення 5 мільярдів євро на рік на програми озброєння та навчання на період 2024-27 років. Мета Борреля полягає в тому, щоб перевести військову підтримку ЄС для України на більш структуровану основу та відійти від окремих платежів, що здійснюються в рамках Європейського фонду миру (EPF).

«Це має тривати після війни, що б не сталося. Це має тривати для відновлення та надання гарантій безпеки Україні», – сказав Боррель на початку зустрічі.

Наразі Україна отримала 5,6 мільярда євро військової допомоги з бюджетного механізму, окремого від бюджету ЄС, який відшкодовує державам-членам ЄС за постачання зброї Україні та іншим країнам, що не входять до ЄС.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Європарламент схвалив план зі збільшення виробництва боєприпасів та ракет


Міністри оборони ЄС також обговорювали ширші аспекти підтримки України, коли вона захищається від російської агресії, включаючи програму ЄС щодо поставки 1 мільйона артилерійських снарядів до кінця року. Міністр оборони Естонії Ганно Певкур сказав, що для досягнення цієї мети робиться «недостатньо». За словами Певкура, зобов’язання щодо доставки артилерійських снарядів в Україну становлять лише 226 тисяч.

Раніше у ЄС повідомили про неформальну зустріч міністрів оборони під головуванням голови дипломатії ЄС Жозепа Борреля. На порядку денному – російська агресія проти України. До наради долучиться міністр оборони Олексій Резніков.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський: осінь буде «насиченою» для української дипломатії