США завдали нового удару по військових об’єктах хуситів у Ємені

Ці ракетні удари пролунали через кілька годин після удару по американському суховантажу дроном-камікадзе. Фото ілюстративне

Американські бойові кораблі 17 січня завдали удару по військових об’єктах хуситів у Ємені.

Як заявив Пентагон, удару було завдано крилатими ракетами Tomahawk по ракетних пускових установках, які були завантажені для запуску. В результаті було знищено 14 ракет та кілька пускових установок.

«Ці ракети на пускових установках становили безпосередню загрозу для торгових суден і кораблів ВМС США в регіоні і могли бути запущені в будь-який момент, що змусило американські війська скористатися своїм невід’ємним правом і обов’язком на самооборону», – йдеться в повідомленні.

Ці ракетні удари пролунали через кілька годин після удару по американському суховантажу в Аденській затоці дроном-камікадзе, запущеним з території, контрольованої хуситами. Американському судну було завдано деяких пошкоджень. Днем раніше ударом з американського літака було знищено чотири ракети хуситів.

Читайте також: Білий дім: США не хочуть війни з Єменом, але вдаватимуться до подальших дій у разі нових атак Хуті

Сполучені Штати і Британія вночі 12 січня завдали ударів з повітря і моря по військових об’єктах хуситів у Ємені у відповідь на напади руху на судна в Червоному морі.

Перед цим Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію, яка вимагала від Хуті негайно припинити напади на кораблі в Червоному морі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Держдепартамент США визнав єменських хуситів терористичною організацією

Хусити контролюють північну частину Ємену, включно з частиною морського узбережжя. Створений ними уряд не визнаний більшістю країн світу.

Наприкінці 2023 року хусити оголосили, що вступають у війну проти Ізраїлю на боці угруповання «Хамас», визнаного терористичним у США та Євросоюзі. Після цього вони стали обстрілювати торгові судна в Червоному морі, але атак зазнають суховантажі й танкери, які не повʼязані з Ізраїлем.