Яценюк визначив три головні пункти партнерства між Україною і США

За словами Арсенія Яценюка, одного найважливішого пункту не вистачить

Колишній прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода визначив три головні пункти партнерства між Україною і США з тих дванадцяти, які запропонували американські й українські аналітики, політики й дипломати.

На прохання визначити один найголовніший пункт Яценюк відповів у «Суботньому інтерв’ю» 13 березня: «Одного не вистачить. Три пункти».

«Перший пункт, що стосується України, – Україна повинна продовжувати реформи, розпочаті ще в 2014 році: економічні, політичні, соціальні, юридичні. Тому що судочинство, боротьба з корупцією – все це те, що було розпочато ще в 2014 році. Це повинно продовжуватися. І це не просто наратив. Це дуже чіткий порядок денний, який реалізовувався. І чинна українська влада зобов’язана реалізовувати. Що вони сьогодні не роблять. Де програма з МВФ? Її немає», – сказав політик.

«Друге питання – це питання, звичайно, української національної безпеки. Українська національна безпека – це сильна українська армія в першу чергу. І тут наші звернення до президента США Байдена – це те, щоб постачати Україні летальне озброєння», – додав він.

«І третє. Я переходжу на НАТО. Це вже не просто питання безпеки України, а це питання глобальної безпеки. Розширення НАТО і ЄС – єдиний шлях до стабільного і довготривалого миру в Європі і в світі», – наголосив Яценюк.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Конституційний суд в Україні не потрібен – Яценюк

Звернення з назвою «12 пунктів для зміцнення стратегічного партнерства Сполучених Штатів Америки та України» презентували 10 березня спільно Київський безпековий форум і вашингтонський аналітичний центр «Атлантична рада» (Atlantic Council). Його автори закликали створити спільний «порядок денний, який поглибить стратегічні відносини» між двома країнами.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безпека світу – це членство України в НАТО. Спільне звернення українських і американських дипломатів і експертів

Звернення підписали, серед інших, дипломати високого рівня, такі, як колишній спеціальний представник уряду США з питань України Курт Волкер, колишній заступник державного секретаря США з глобальних відносин Пола Добрянська і низка колишніх послів із американського боку, і колишні секретарі РНБО України Володимир Горбулін, Олександр Турчинов і Андрій Парубій із українського боку.

Серед тих, хто підписав звернення, був і Арсеній Яценюк, який також є головою Київського безпекового форуму.