Харчова програма ООН зупиняє діяльність у Газі: її авто обстріляли біля блокпосту ЦАХАЛу

Рішення пояснили обстрілом команди WFP увечері 27 серпня в кількох метра від ізраїльського блокпосту на мосту у Ваді-Газа

Світова харчова програма ООН (WFP) тимчасово зупиняє рух своїх співробітників у Смузі Гази «до подальших повідомлень» – про це вона заявила 28 серпня.

Рішення пояснили обстрілом команди WFP увечері 27 серпня в кількох метра від ізраїльського блокпосту на мосту у Ваді-Газа.

За повідомленням, команда WFP поверталася з місії в Кере Шалом (Карам Абу Салем) на двох броньованих автомобілях після супроводу колони вантажівок із гуманітарним вантажем, що прямувала до центрального району Гази.

«Попри чіткі позначки та отримання численних дозволів від ізраїльських посадовців наблизитися, автомобіль зазнав прямого обстрілу, коли він рухався до контрольно-пропускного пункту Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ). У нього потрапило щонайменше десять куль: п’ять із боку водія, дві з боку пасажира та три по інших частинах автомобіля. Ніхто зі співробітників на борту не постраждав», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Група допомоги призупиняє доставку їжі до Гази після авіаудару Ізраїлю

Служба ООН зазначає, що, хоча це не перший безпековий інцидент під час війни, це перший обстріл автомобіля просто біля контрольно-пропускного пункту, попри дотримання необхідних дозволів. У організації назвали обстріл нагадуванням про «швидке та безперервне звуження гуманітарного простору в секторі Гази». ООН напряму не називає, хто саме здіснив обстріл.

«Як показують події вчорашньої ночі, поточна система зниження конфліктності дає збій, і так більше тривати не може. Я закликаю ізраїльську владу та всі сторони конфлікту діяти негайно, щоб забезпечити безпеку та захист усіх гуманітарних працівників у Газі», – заявила директорка WFP Сінді Маккейн.

У квітні 2024 року неурядова організація World Central Kitchen тимчасово зупинила діяльність у Смузі Гази після загибелі сімох своїх волонтерів через удар ЦАХАЛ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Ескалація ризикує перетворитися на пожежу»: Білий дім щодо обстрілів між Ізраїлем і «Хезболлою»