У CША Венс і Волц провели дебати – переважно обговорювали внутрішні проблеми країни

Дебати тривали понад півтори години і відбулися за 35 днів до президентських виборів

У вівторок, 1 жовтня, відбулися дебати кандидатів у віцепрезиденти США губернатора Міннесоти демократа Тіма Волца та сенатора від Огайо республіканця Джей Ді Венса.

Дебати, які пройшли за 35 днів до президентських виборів, були, найімовірніше, останньою найбільшою подією передвиборчої кампанії, останньою можливістю для представників двох партій звернутися до багатомільйонної телевізійної аудиторії, оскільки кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп відмовився від запрошення провести другі дебати з кандидатом у президенти від Демократичної партії Камалою Гарріс.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Дебати Трампа і Гарріс: головне. Про закінчення війни, мігрантів та економіку США


Протягом понад півторагодинних дебатів кандидати у віцепрезиденти торкнулися різних тем – конфлікту на Близькому Сході, нелегальної міграції, глобального потепління, дефіциту житла, володіння зброєю, інфляції, репродуктивних прав жінок, дорожнечі ліків, загрози демократії у Сполучених Штатах.

Обидва кандидати постійно поверталися до тез, які, за опитуваннями, приносять їм найбільші очки серед виборців. Джей Ді Венс покладав провину за багато проблем у країні на нелегальних мігрантів, мільйони яких безперешкодно, за його словами, перетинали кордон США у той час, як Камала Гарріс відповідала в адміністрації Байдена за безпеку кордону. Тім Волц засуджував Дональда Трампа та республіканців за спробу позбавити жінок права на аборти.

Your browser doesn’t support HTML5

Тім Волц: що відомо про кандидата у віцепрезиденти США від демократів?

Один з найбільш яскравих моментів дебатів стався, коли Джей Ді Венс уникнув прямої відповіді на запитання Тіма Волца, чи Дональд Трамп програв президентські вибори 2020 року, заявивши про те, що він дивиться в майбутнє. За його словами, цензура в соціальних мережах, спроби заглушити голоси незгодних з офіційною політикою є найбільшою небезпекою американської демократії.

Дебати майже повністю присвячені внутрішнім проблемам країни. Тема російського вторгнення в Україну не порушувалася. Першим питанням, поставленим під час дебатів, було питання про те, чи підтримують кандидати ідею запобіжних ізраїльських ударів по Ірану. Обидва кандидати ухилилися від відповіді на це запитання.

Перша реакція на дебати була стриманою. Коментатори загалом погоджуються, що кандидат від Республіканської партії виглядав більш впевненим перед телекамерами, ніж його суперник.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Проти допомоги, за поступки територіями Росії. Головні заяви кандидата у віцепрезиденти Трампа Джей Ді Венса про Україну

Президентські вибори у США заплановані на 5 листопада цього року. На пост лідера країни претендують колишній президент США Дональд Трамп від Республіканської партії та чинна віцепрезидентка Камала Гарріс від Демократичної партії.

Президентські вибори у США заплановані на 5 листопада цього року. На пост лідера країни претендують колишній президент США Дональд Трамп від Республіканської партії та чинна віцепрезидентка Камала Гарріс від Демократичної партії.