Вихід РФ з зернової угоди: Ґутерріш заявив про «драматичний вплив» на всіх і всюди

За словами генсека ООН, за підвищення цін «платитимуть усі і всюди», а найбільше це вдарить по країнах, що розвиваються.

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Ґутерріш попередив, що «невелика кількість пожертвувань» не зможе протистояти «драматичним» наслідкам виходу Росії з чорноморської зернової угоди.

«Зрозуміло, що коли виводити з ринку мільйони і мільйони тонн зерна, виходячи з економічних законів, що призведе до вищих цін, ніж ті, які існували б за нормального доступу українського зерна на міжнародні ринки», – сказав Ґутерреш, якого цитує CNN.

За його словами, за це підвищення цін «платитимуть усі і всюди», а найбільше це вдарить по країнах, що розвиваються.

«Отже, не за допомогою кількох пожертвувань деяким країнам ми виправляємо цей драматичний вплив, який торкається всіх і всюди», – додав Ґутерреш.

Генсекретар ООН наголосив, що ООН продовжуватиме співпрацювати з Туреччиною, Україною, Росією та іншими країнами, щоб «відновити Чорноморську ініціативу».

17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Після виходу з Чорноморської угоди РФ пошкодила 26 об’єктів портової інфраструктури України – Кубраков

Угода, відома як Чорноморська зернова ініціатива, була укладена окремо Росією та Україною з ООН та Туреччиною у Стамбулі у липні 2022 року. Потім її кілька разів продовжували.

Читайте також: У розвідці Британії прокоментували удари Росії по Одещині

Москва заявляла, що за час дії зернової угоди не було відправлено жодного судна з російськими добривами. Крім того, Москва наполягала на підключенні Россільгоспбанку до системи міжбанківських платежів SWIFT.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ГУР оприлюднило «закриту доповідь» про зрив зернової угоди, підготовлену для Кремля