Голова Євроради закликав розслідувати порушення на виборах у Грузії

Грузинське питання буде винесене на засідання Євроради, повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель

У суботу, 26 жовтня, у Грузії відбулись парламентські вибори, на яких зафіксовані «значні порушення». У зв’язку з цим грузинське питання буде винесене на засідання Євроради, повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель.

«Після парламентських виборів у Грузії я маю намір винести грузинське питання на порядок денний неформального засідання Європейської ради в Будапешті», – написав він.

Мішель зазначив, що «ми беремо до уваги попередню оцінку ОБСЄ/БДІПЛ» і закликав Центральну виборчу комісію в Грузії, а також інші відповідні органи – виконати свій обов’язок. Зокрема, «оперативно, прозоро та незалежно розглянути всі порушення та звинувачення, пов’язані з виборами».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Країни ЄС: «Грузія не зможе стати членом Євросоюзу, якщо не змінить курс»

«Ці передбачувані порушення мають бути ретельно прояснені та усунуті. Ми знову звертаємося до грузинського керівництва із закликом підтвердити відданість європейському курсу країни, відповідно до висновків засідань Європейської ради у червні та жовтні. Конструктивний та інклюзивний діалог між усіма політичними силами зараз особливо важливий», – пише Мішель.

Глава Євроради додав, що на засіданні у листопаді Європейська рада оцінить ситуацію, що склалася, і визначить подальші кроки у відносинах з Грузією.

У суботу, 26 жовтня, у Грузії відбулося голосування на парламентських виборах.

150 депутатів законодавчого органу вперше будуть обрані не за змішаною, як раніше, а повністю за пропорційною системою. Щоб потрапити до парламенту XI скликання, партіям необхідно подолати п’ятивідсотковий бар’єр.

Ці вибори називають історичними, оскільки їхній результат може вказати або на майбутню інтеграцію держави з ЄС, або на зближення з Москвою.

27 жовтня президентка Грузії Саломе Зурабішвілі не визнала результатів виборів і закликала громадян до протесту. Вона заявила, що парламентські вибори були «тотально сфальсифіковані», і вона, як «незалежна інституція, не визнає ці вибори».

«Я не визнаю ці вибори», – наголосила Зурабішвілі.

За словами президентки, «грузинський народ став жертвою російської спецоперації».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Все, що потрібно знати про вирішальне голосування у Грузії