ВВП України зріс на 10,5% в жовтні – Мінекономіки

Валовий внутрішній продукт (ВВП) України, за попередніми оцінками, зріс на 10,5%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомила пресслужба міністерства економіки.

У цілому цьогорічне зростання економіки оцінюється на рівні 5,5% порівняно з відповідним періодом 2022 року.

«До позитивних факторів, які посприяли зростанню економіки, можна віднести високу врожайність у сільському господарстві та сприятливу погоду, яка забезпечила високі темпи збирання врожаю. Також позитиву додали стабільна ситуація в енергетиці та робота тимчасового коридору для руху цивільних суден до портів Великої Одеси», – розповіла перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Гетманцев розповів, яких збитків зазнає економіка через повітряні тривоги

Стримувальними факторами залишаються значні руйнування інфраструктури та основних фондів, збереження суттєвих ризиків щодо безпеки, обмеження експортної логістики, повільне відновлення ринку праці, відсутність достатнього власного капіталу, а також доступних кредитних коштів.

Також у промисловості відбувається поступове відновлення темпів виробництва за умов збільшення сировинної бази з боку сільгоспвиробництва, необхідності поповнення запасів вугілля та газу для проходження зимового періоду, стабільної ситуації в енергетиці та інвестиційного попиту з боку бюджетної сфери.