ВООЗ: Україна може отримати вакцину від COVID-19 у другому кварталі 2021-го

Представник ВООЗ не уточнив, чи йдеться про майбутню вакцину від COVID-19, яку розробила і випробовує німецька компанія BioNTech разом з американською Pfizer, чи про якусь іншу

У другому кварталі 2021 року Україна може отримати перші дози майбутньої вакцини від коронавірусу, повідомили у Всесвітній організації охорони здоров’я.

Як повідомив DW 13 листопада голова Офісу ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт, Україна отримає вакцину проти COVID-19 в рамках Фонду глобального доступу до вакцин COVID-19 (COVAX), створеного Глобальним альянсом із вакцин й імунізації (GAVI), ВООЗ і кількома урядами.

«Як ми знаємо, уряд України вже висловив зацікавленість бути частиною механізму COVAX і наразі працює над національними документами, щоб задовольнити всі вимоги (...). Україна також зараз вирішує питання щодо визначення груп ризику, які слід вакцинувати першими», – повідомив Хабіхт.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна має холодильне обладнання для вакцини від COVID-19 – МОЗ

Він не уточнив, чи йдеться про майбутню вакцину від COVID-19, яку розробила і випробовує німецька компанія BioNTech разом з американською Pfizer, чи про якусь іншу.

Натомість представник ВООЗ зазначив, що кожна країна отримуватиме майбутню вакцину в кількості, що дорівнює 20 відсоткам від кількості населення.

У ВООЗ це називають «справедливим розподілом», щоб дотримуватися принципу рівності на першому етапі кампанії зі щеплення від COVID-19.

За словами Хабіхта, Україна може розраховувати на виділення до 8,34 мільйона доз вакцини до кінця 2021 року.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ізраїль домовився з Pfizer про отримання 8 мільйонів доз вакцини проти COVID-19 – Нетаньягу

Раніше міністр охорони здоров’я України Максим Степанов прогнозував, що Україна, «у кращому випадку», отримає перші поставки вакцини від COVID-19 наприкінці першого кварталу 2021 року.

Останнім часом в Україні різко зросла кількість нових випадків COVID-19. За час пандемії на території країни виявили понад 512 тисяч хворих на коронавірусну хворобу. Від COVID-19 померли 9 317 людей, одужали 233,8 тисячі.

Кабінет міністрів 11 листопада ухвалив рішення про запровадження в Україні карантину вихідного дня. Карантин діятиме впродовж шести вихідних днів – 14, 15, 21, 22, 28 та 29 листопада.