В «Укргідроенерго» повідомили, наскільки за добу знизився рівень води в Каховському водосховищі

Станом на ранок неділі рівень води Каховського водосховища знизився більш ніж на метр (від моменту прориву більш ніж на 7 метрів), повідомляє пресслужба «Укргідроенерго».

«У той же час рівень води в Дніпрі на позначці Херсон становить 4,18 метри. За добу показник знизився на 0,54 м. Середній показник відпливу становить 4-5 сантиметрів на годину. Це повʼязується із зменшенням напору (тиску) водосховища. Однак, ситуація важко прогнозована і потребує подальшого контролю», йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що фахівці працюють над найоптимальнішим варіантами балансування енергосистеми та над забезпеченням людей водою.

«На ділянках Дніпра, які живлять водою Північно-Кримський канал, з’явилися сліди обміління після того, як росіяни підірвали Каховську ГЕС», – йдеться в повідомленні.

Голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін раніше повідомив, що за ніч рівень води у затоплених областях правобережжя Дніпра знизився на 26 сантиметрів.

В ООН оцінюють, що близько 700 тисяч людей в Україні вже залишились без питної води через руйнування Каховської ГЕС. Йдеться про людей, які перебувають як на підконтрольних Україні областях, так і на окупованих Росією територіях. Про потенційну нестачу чистої прісної води внаслідок руйнування Каховської ГЕС вказує і британська розвідка. За її даними, до 9 червня рівень води в Каховському водосховищі впав нижче за рівень водозабору, що може призвести до зупинки постачання води до окупованого Росією Криму.

На світанку 6 червня стало відомо про часткове руйнування дамби Каховської ГЕС. Україна звинувачує у підриві греблі Каховської ГЕС Росію. Служба безпеки України 9 червня оприлюднила перехоплення розмови, в якій, як стверджується, російський військовий заявляє, що підрив здійснила російська диверсійна група – не очікуючи наслідків. Автентичність розмови підтвердити неможливо.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вода потроху відступає – голова Херсонської ОВА

Українська влада стверджувала раніше, що російські військові мінували ГЕС на випадок українського наступу. Українські представники наголошують, що гребля проєктувалася із величезним запасом міцності проти зовнішніх впливів, і наголошують, що вона була підірвана зсередини.

Кремль називає руйнування греблі «навмисною диверсією» з боку Києва, не уточнюючи при цьому, що саме могло призвести до її руйнування.

Представники країн Заходу, коментуючи руйнування греблі в ніч на 6 червня, прямо не заявляли про те, що її підірвала Росія, проте все ж таки відзначали відповідальність Москви за те, що сталося – оскільки саме Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого минулого року й окупувала частину Херсонської області (зокрема і Каховську ГЕС), перетворивши її на зону боїв.

Руйнування дамби спричинило затоплення значних територій нижче за течією й обміління водосховища вище. Затоплені десятки населених пунктів, звідки евакуюють людей. При цьому Росія продовжує обстріли Херсонщини на тлі евакуації.

10 червня у МВС повідомили, що внаслідок руйнування Каховської гідроелектростанції 29 людей вважаються зниклими безвісти.

Катастрофа на Каховській ГЕС: село на Миколаївщині пішло під воду (фотогалерея)