ОГП: військовослужбовцю армії РФ повідомили про підозру за зґвалтування жительки Херсонщини

«Потерпілу військовослужбовець РФ систематично ґвалтував, під примусом вона обслуговувала його побут, а за найменшу непокору він бив її»

Херсонська обласна прокуратура оголосила заочну підозру військовослужбовцю 25-го окремого гвардійського полку спеціального призначення Збройних сил Росії, який вчиняв сексуальне насильство над жінкою під час окупації Херсонщини, повідомила 29 серпня пресслужба Офісу генерального прокурора.

За даними слідства, підозрюваний у 2022 році проходив службу в російській армії та брав активну участь у військових діях проти України в одному з населених пунктів Херсонського району.

На початку вересня того ж року він помітив місцеву жительку, яка йшла додому. Застосовуючи силу, зловмисник заштовхав жінку в автомобіль та відвіз до будинку, де оселився. Там він, погрожуючи, змусив її роздягнутися та зґвалтував, кажуть в прокуратурі.

«Після цього, використовуючи її беззахисний і безпорадний стан, підозрюваний ув’язнив жінку у будинку. Ізольована від навколишнього світу, жінка під погрозами змушена була підкорятися встановленим підозрюваним заборонам і обмеженням. Потерпілу військовослужбовець РФ систематично ґвалтував, під примусом вона обслуговувала його побут, а за найменшу непокору він бив її та замикав у підвалі на тривалий час. Такі знущання щодо потерпілої окупант продовжував понад місяць, доки не залишив населений пункт», – йдеться у дописі.

Військовослужбовцю інкриміновано жорстоке поводження з цивільним населенням та інші порушення законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Читайте також: «Для них зґвалтування – це зброя». Три дослідниці розповідають, що дізналися про сексуальні злочини військ РФ в Україні

На Херсонщині російські військові скоїли найбільшу кількість злочинів сексуального характеру. Про це у вересня минулого року у своєму телеграм-каналі повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, Росія використовує сексуальне насильство як тактику війни, зброю та інструмент приниження та придушення українського народу. Омбудсмен зазначив, що це найбільш замовчуваний та найменш засуджуваний злочин.

Офіс генерального прокурора України станом на 2023 рік зафіксував 235 фактів сексуального насильства. Вік постраждалих становить від 4 до 82 років. Найбільша кількість випадків сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом, зафіксована у Херсонській області – відомо про 72 випадки», зауважив омбудсмен.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Бачили зґвалтування та вбивства, сиділи в карцері»: як дітей повертають із російської депортації. Інтервʼю з Миколою Кулебою