Нагірний Карабах: повідомляється про нову напруженість між Азербайджаном та Вірменією

23 квітня Азербайджан звинуватив вірменську сторону в курсуванні «військових поставок з Вірменії до Нагірного Карабаху». Ця претензія неодноразово заперечувалася.

Азербайджан і Вірменія 23 квітня обмінялися звинуваченнями щодо нібито військових поставок і появи контрольно-пропускних пунктів у Нагірному Карабасі навколо спільного кордону.

Контрольно-пропускні пункти призначені для обмеження руху на єдиній дорозі, що з’єднує Вірменію з населеними переважно вірменами частинами Нагірного Карабаху в Азербайджані.

«Заморожений конфлікт» двох сторін різко спалахнув у 2020 році в інтенсивні бої, які тривали шість тижнів до припинення вогню за посередництва Росії, в результаті чого Вірменія та етнічні вірмени втратили контроль над частинами регіону та сімома прилеглими районами.

Нещодавно спалахнула напруженість, оскільки Лачинський коридор був заблокований підтримуваними урядом азербайджанськими протестувальниками з 12 грудня. Через нерегулярність питання поставок продовольства в Нагірному Карабасі стало гострим, ціни на продовольство та інші товари значно зросли, а також були перебої з поставками газу та електроенергії.

Читайте також: Стрілянина на кордоні між Вірменією та Азербайджаном: сторони заявляють про загиблих

23 квітня Державна прикордонна служба Азербайджану звинуватила вірменську сторону в курсуванні «військових поставок з Вірменії до Нагірного Карабаху». Ця претензія неодноразово заперечувалася.

Вірменська сторона, зі свого боку, звинуватила Азербайджан у пошуку приводу для ізоляції карабахських вірмен. Лідери етнічних вірмен у Нагірному Карабасі також звинуватили Баку в порушенні умов укладеної за посередництва Москви угоди про припинення вогню 2020 року, згідно з якою дорога, що проходить через п’ятикілометрову зону, відому як Лачинський коридор, повинна перебувати під контролем Росії миротворців.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія втратить військовий вплив у пострадянських державах через війну проти України – ISW

Останній інцидент стався через день після того, як Міністерство оборони Азербайджану повідомило, що троє азербайджанських військовослужбовців отримали поранення, коли їхній автомобіль підірвався нібито на вірменській міні. В іншій заяві міністерство стверджує, що російські миротворці, які контролюють територію, знову допомогли вірменам транспортувати «військові вантажі» з Вірменії до Нагірного Карабаху через Лачинську дорогу. Вірменська сторона відкинула обидва звинувачення.

Виступаючи в парламенті на початку цього тижня, прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Вірменія визнає територіальну цілісність Азербайджану і готова підписати відповідний мирний договір з Баку.