Перед посольством Росії у Вільнюсі відкрили сквер імені Нємцова

Жанна Нємцова, дочка загиблого політика, виступає на церемонії відкриття скверу, 24 серпня 2018 року

У столиці Литви Вільнюсі перед посольством Росії 24 серпня урочисто відкрили сквер, названий на честь російського опозиціонера Бориса Нємцова, якого вбили в Москві в лютому 2015 року.

«Я думаю, що це знак великої поваги і до демократії, і до людей, які борються за свободу – до тієї частини Росії, для якої підходять ці загальнолюдські цінності західного світу», – сказав напередодні відкриття скверу мер Вільнюса Ремігіюс Шімашюс.

Читайте також: «Тролінг» назвами вулиць між США та Росією має коріння в Україні?

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявичюс назвав Нємцова «символом» російських демократичних сил, які кілька десятиліть тому допомогли Литві здобути незалежність.

Литва стала другою після США країною, яка увічнила ім’я Нємцова в офіційній топоніміці. За словами голови правління «Фонду Бориса Нємцова за свободу» Володимира Кара-Мурзи, на даний час ведуться переговори про те, щоб естафету прийняли Торонто, Київ й інші міста світу.

Російська влада несхвально відгукнулася на захід, побачивши в ньому спробу литовської влади «наслідувати» Вашингтон, де в третю річницю загибелі Нємцова його ім'ям назвали площу біля посольства Росії.

Бориса Нємцова застрелили на Великому Москворецькому мосту у центрі Москви 27 лютого 2015 року. Вирок у справі про його вбивство винесли в липні минулого року. Звинуваченого у виконанні вбивства Заура Дадаєва засудили до 20 років в'язниці, чотирьох спільників – від 11 до 19 років. Замовник злочину досі не встановлений.